Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Junik Meclisi'nin 110. yıl dönümü etkinliklerine katılıyor

ResimArnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta bugün Kosova'yı ziyaret ederek, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile birlikte saat 13:00'ten itibaren yapılması planlanan Junik Meclisi'nin 110. yıl dönümü etkinliklerine katılacak.

Program başlamadan önce, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Junik'te kahraman Edmond Hoca'nın büstüne çelenk bırakacaklar.

Junik Meclisi, Hasan Priştine'nin girişimiyle 21-25 Mayıs 1912 tarihleri ​​arasında Junik'te yapıldı. O dönemde Junik Meclisine, Kosova Vilayeti, Debre, İşkodra ve Elbasan Sancaklarından 250 delege katıldı. Hasan Priştine, Bajram Curri ve Isa Boletini'nin çabaları sayesinde Arnavutluk’un bağımsız bir ülke olmasının yolu açıldı.

Meclise katılanların çoğu bağımsızlık mücadelesi için silahlı ayaklanmayı sürdürmeye karar verdiler. Böylece ülke genelinde ayaklanma başladı.

Junik Meclisi, Arnavutluk'un bağımsızlığı, Arnavut yönetiminin kurulması, Arnavut dilinin ulusal alfabe ile resmi dil olarak belirlenmesi, Arnavutluk bayrağının ülke genelinde kabul görmesi ve Arnavutluk Cumhuriyeti’nin güvence altına alınması taleplerini içeren siyasi programı onayladı.
 

 

Bu içerik 23.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 63 kez okundu.