Kosova Cumhurbaşkanı Osmani: Sırp ordusunun içişlerimize karıştığı zamanlar geride kaldı

ResimKosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic'in Sırp ordusu güçlerinin Kosova'nın kuzeyine konuşlandırılma hakkı talep edeceğine ilişkin açıklamalarına yanıt verdi.

Osmani, Sırbistan'ın Kosova'nın egemenliğini ihlal edebileceği zamanların geride kaldığını belirttiği Kosova meclisinde yaptığı konuşmasında, “Sırbistan’ın Kosova’ya yönelik devamlı tehditlerine hepimiz şahidiz. Bu saldırganca tutum ve tehditler son dönemde Sırp askeri birliklerinin Kosova’ya konuşlandırılması şeklindeki hegemonyacı fikirlerle açıkça ortaya konmuştur. Ancak, Sırbistan ve onun lideri Vucic çok iyi biliyorlar ki Kosova topraklarındaki Sırp askeri varlığı 12 Haziran 1999’da kati olarak sona erdi. 1999 yılı, Sırbistan'ın Arnavutların olmadığı bir Kosova fikrinin bel kemiğinin NATO birlikleri tarafından kırıldığı ve soykırım hedeflerinin imha edildiği tarihti” dedi.

Kosova’nın dış politika alanında kat ettiği mesafeye de değinen Kosova Cumhurbaşkanı, sınır değişimi hususunun artık söz konusu olmadığının altını çizdi. Osmani, “Bazıları Kosova’nın bir dış politikası olmadığını öne sürüyor. Pek tabii Kosova’nın bir dış politikası var. Daha doğrusu, Kosova’nın nihayet bir dış politikası var. Gelin size Kosova’nın şu an neyi olmadığını söyleyeyim: Sınır değişiklikleri için lobicilik faaliyeti yok, bazı liderleri öne çıkarmak için ücretli röportajlar yok, bireysel çıkarlar için Sırbistan ve Rusya ile flört etmek yok, Kosova’yı Dağlık Karabağ, Abhazya ya da Kırım ile kıyaslayan liderler yok. Sınır tüccarlarının zamanı sonsuza dek sona erdi” dedi.

Bu içerik 15.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.