Kosova Cumhurbaşkanı Osmani: Seçimlerin ertelenmesi kararı için herhangi bir dayanak bulunmamaktadır

Resim

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kosova Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü’nün (IKShPK) seçimleri erteleme tavsiyesi üzerine Pazartesi günü konuyu görüşmek üzere ülkenin siyasi parti başkanlarıyla bir araya geldi. PDK, LDK, AAK, gibi siyasi partiler seçimin ertelenmesi kararına karşı görüş bildirirken, iktidardaki Vetvendosje partisi seçimlerin ertelenmesi gereği görüşünü savundu. Azınlık partileri arasında da seçim tarihinin ertelenip ertelenmemesi gerektiği konusunda bir görüş birliği bulunmamaktaydı.

Siyasi parti liderleriyle gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani bir basın toplantısı düzenledi. Seçim tarihinin ertelenmesinin tek yolu, iktidar ile muhalefet partileri arasında uzlaşmanın olması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Osmani, siyasi partiler ile aynı görüşte olmamasına rağmen onların tutumlarına saygı duyarak yerel seçimlerin Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü’nün tavsiyesine rağmen kararlaştırıldığı gibi 17 Ekim’de yapılacağını bildirdi.

Vjosa Osmani konuşması sırasında ayrıca, seçimlerin en çok iki ay gibi bir süre erteleneceğini ve bu sürenin de sağlık çalışanlarımızın pandemi nedeniyle oluşan durumu kontrol altına alabilmesi için yeterli bir süre olduğunu ifade etti.

İktidardaki LVV Başkanı ve Başbakan Albin Kurti, Sağlık Enstitüsü’nün kararına saygı duyulması gerektiği ve seçimlerin bir süreliğine ertelenmesinin yararlı olacağını ifade etmesine rağmen çoğunluğun kararına da uyacaklarını bildirdi.
PDK lideri Memli Krasniqi, seçim kampanyasının kısaltılması veya hiç yapılmamasının kabul edilebilir olduğunu bildirirken seçim tarihinin ertelenmesine tamamen karşı olduğunu ifade etti.

LDK Başkanı Lumir Abdixhiku da, seçim kampanyasının kısaltılması için diğer parti liderlerine bir teklifte bulunduğunu, partisinin de beş günlük bir kampanya için gönüllü olacağını ya da hiç kampanya yapmayacağını söyledi.

Yeni Demokrasi Partisi mensupları seçimlerin bahara ertelenmesi görüşünü ifade ederken, Aşkali Entegrasyon Partisi mensuplarından da seçimlerin ertelenmesinin anlamsız olduğu görüşü savunuldu.

 
Bu içerik 14.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 100 kez okundu.