Kosova Başbakanı Sırp Belediyeler Birliği için şartlarını açıkladı

ResimKosova Başbakanı Albin Kurti, Perşembe günü Kosova meclisinde yaptığı konuşmasında, Sırp Belediyeler Birliği’nin hangi koşullar altında kabul edilebileceğini açıkladı.

Kurti’nin açıklamasına göre, kurulacak birlik Kosova anayasası ve yürürlükteki yasalarla uyumlu olmak zorunda. Tek-etnili bir yapıya sahip olamayacak bu birliğin, çoğunluğu Sırplardan oluşan belediyeler arasında yatay bir iş birliği mekanizması olarak hizmet vermesi ve Kosova ile Sırbistan arasındaki mütekabiliyet esasını da güçlendirmesi gerekiyor. Bunların yanı sıra, birliğin kurulabilmesinden önce, suç örgütleri de dahil olmak üzere kuzeydeki her türlü yasadışı faaliyet dağıtılmalı ve yasadışı silahlar teslim edilmeli. Ayrıca, Sırbistan’ın, Kosova'yı tanımayan beş Avrupa Birliği üyesi ülkeye gönderdiği ve içeriğinde Kosova’nın bağımsızlığını tanımamalarını ve AB’ye üyelik başvurusunu kabul etmemelerini istediği mektupları geri çekmesi gerekiyor. Son olarak, birlik, iki ülke arasında varılacak nihai bir anlaşmasının bir parçası olabilecek ve ancak iki ülke birbirlerini karşılıklı olarak tanıdıktan sonra uygulamaya girebilecek.

Meclisteki konuşmasının ardından Fransız Basın Ajansı’na (AFP) verdiği mülakatta da konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kosova Başbakanı, Batı’dan gelebilecek her türlü şantaj girişimine direneceğini ve tek isteklerinin eşitlik ve karşılıklı tanıma olduğunu belirtti. Korkutulamayacaklarını ve kimsenin şantajına boyun eğmeyeceklerini dile getiren Kurti, “Bizler cesur insanlarız, talebimiz de adil muamele, eşitlik ve karşılıklı tanımadır. Batı Balkanlar’daki en Avrupa yanlısı, en Amerika yanlısı ve en demokratik ülkeye baskı uygulamak doğru değil. Baskı Belgrad’a uygulanmalı” dedi. Kurti, Sırbistan'ın Batı Balkanlar'ı istikrarsızlaştırdığını ve karşılıklı tanıma olmadan Kosova için istikrar olamayacağını da sözlerine ekledi.

Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulmasına ilişkin anlaşma, 2013 yılında, bir önceki Kosova hükümeti döneminde iki ülke arasında sağlanmış ancak uygulamaya konulmamıştı.
 

 

Bu içerik 03.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.