Kosova Başbakanı sınır güvenliğinin sıkılaştırılacağını açıkladı

Resim

Kosova Başbakanı Albin Kurti, 3 Kosovalı polis memurunun kaçırılmasında Sırbistan’ın rolü olduğunu açıkladığı konuşmasında sınır güvenliğinin sıkılaştırılacağını duyurdu. Kurti ayrıca, NATO önderliğindeki uluslararası barış güçlerini üç Kosovalı sınır devriye polisine ne olduğuna dair resmi bir açıklama yapmamakla eleştirdi.
Güvenlik Konseyi ile gerçekleştirdiği toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Kurti, sınır kontrollerinin artacağını ve Sırbistan-Kosova arasındaki trafiğin sınırlandırılacağını belirtti. Atılacak adımların ticari tedbirler olmadığını da sözlerine ekleyen Kurti, ticari mal ve ürünlerin serbest dolaşımının devam edeceğini dile getirdi.
3 Kosovalı polis memurunun kaçırılmasına ilişkin ayrıntıları da paylaşan Kosova Başbakanı, olayın meydana geldiği iddia edilen bölgenin haritasını gösterirken, Sırbistan özel polis ve ordu birliklerinin Kosova'nın derinliklerine girdiğini söyledi.
Kurti’nin “Kosova sınırları içerisinde kaçırıldılar” iddiasına karşın, Belgrad’ın görüşü ise Kosovalı polis memurlarının Sırbistan sınırları içerisinde tutuklandıkları yönünde. Yaşananlara ilişkin açıklama yapan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosovalı polis memurlarının Sırbistan’ın derinliklerinde tutuklandıklarını belirtirken, makineli tüfeklerle silahlanmış biçimde Sırbistan topraklarında ne yaptıkları sorusunu yöneltti. Sırbistan’ının herhangi bir ciddi ülkenin davranacağı gibi yaşananlara yaklaştığını dile getiren Vucic, Kosova’yı ise “yarı-devlet” olarak nitelendirdi.
 
Bu içerik 15.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 29 kez okundu.