Kosova Başbakanı Kurti’den yükselen fiyatlara karşı önlem paketi hazırlığı

Resim

Kosova Başbakanı Albin Kurti, pazardaki fiyatların artmasından liderliğini yaptığı hükümetin sorumlu tutulamayacağını söyledi çünkü kendisine göre bu durum çeşitli faktörlerin sonucunda oluşmuştur.

Kurti, Kosova Hükümeti'nin önümüzdeki günlerde vatandaşların rahatlatacak bir önlem paketi hazırlamak için çalıştığını söyledi. Bir Facebook mesajında Kurti, pandemi nedeniyle tedarik zincirinin bozulmasını ve enerji fiyatlarındaki küresel artışı, enflasyonun nedenlerinden bazıları olarak gösterdi.

Kosova İstatistik Dairesi'ne göre Eylül ayı sonunda enflasyon oranı %4,9 idi. Kurti, kimden bahsettiğini belirtmeden, "Son günlerde fiyat artışları için her gün ortalığı ayağa kaldıran ve bunun için Hükümeti suçlamaya çalışan bir kampanyaya tanık olduk" dedi. Ona göre, "geçen yıl COVID-19 salgınının başlangıcında da un fiyatlarının artışı konusunda böyle bir şey yapmaya çalışmışlardı". Kurti, "Pek çok vatandaş, evlerinde un sıkıntısı ve artan fiyatlar korkusuyla asıl fiyatının iki veya üç katı kadar yüksek fiyata un satın aldı. Bu durumdan kazançlı çıkanların ise sonradan sadece tüccarların olduğu anlaşıldı.” dedi.

Kosova'da son aylarda temel ürünlerin fiyatları önemli ölçüde arttı. Kosova İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Nisan ayında yüzde 1,2 ile başlayan fiyat artışları Eylül ayında yüzde 4,9'a ulaştı. En büyük fiyat hareketliliği ekmek, yağ, şeker, un, meyve ve sebzelerde yaşandı.

(Erişim tarihi, 26.10.2021)
Bu içerik 26.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 85 kez okundu.