Kosova Başbakanı Kurti, bizden “Açık Balkan” sürecine dahil olmamız istenmedi

Resim

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Batı Balkanlar ziyareti kapsamında Tiran'da bölge liderleriyle gerçekleştirdiği görüşmelerde Kosova Başbakanı Albin Kurti de yer aldı. Şansölye Merkel ile görüşme gerçekleştiren Başbakan Kurti, görüşme sonrasında bir basın toplantısı ile açıklamalarda bulunup sorulan soruları yanıtladı.

Görüşme esnasında Başbakan Merkel’e katkılarından dolayı teşekkürlerini bildirdikten sonra Almanya ile daha güçlü bir işbirliğine ihtiyaç olduğunu dile getiren Albin Kurti, Kosova’nın “Açık Balkan” girişimine dâhil olmayacağı yönündeki görüşünü Başbakan Merkel’e aktardığını bildirdi.
Kosova’nın egemen bir devlet olduğunu, suçları inkâr eden ve Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan bir Sırbistan ile bir araya gelmeyi Kosova’nın çıkarı olarak görmediklerini ifade eden Kurti, Kosova-Sırbistan ilişkileri konusunda baskıların yapılması gereken tarafın Kosova değil Sırbistan olduğunu kaydetti.

Sırbistan ile bir uzlaşmaya girişen seleflerini sonuçsuz tavizler verdikleri şeklinde eleştiren Kurti, anayasasında değişiklik yapması gerekenin Kosova değil Sırbistan olduğunu ifade etti.  Sırbistan'a karşı soykırım davasının açılması için hazırlıkların sürdürüldüğünü belirten Kurti, bunun zaman alacağını söyledi. Sırbistan ile karşılıklılık uygulanmasına da değinen Kurti, Sırbistan ile karşılıklılık olmadan eşitliğin söz konusu olamayacağını ifade etti.

Görüşmenin ardından, ‘Berlin Süreci’nin yeterince kapsayıcı ve derinlikli olduğunu söyleyen Kurti, görüşmede bu sürecin 6 Batı Balkan ülkesinin Avrupa Birliği'ne entegrasyonunun çerçevesi ve yolu olduğunun teyit edildiğini ve bundan sonra artık başka alternatiflere başvurulmasının gereksiz olduğunu da belirtti.

 
Bu içerik 14.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 98 kez okundu.