Kosova Başbakanı Albin Kurti: Vucic’in tutumu ne Miloseviç’in ne de Putin’in politikalarından farklı

Resim
Kosova Başbakanı Albin Kurti Çarşamba günü yaptığı açıklamada Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ya da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uyguladıkları politikalar ile arasına mesafe koymak gibi bir niyetinin olmadığını dile getirdi.

AB’nin Kosova-Sırbistan diyaloğundan sorumlu özel elçisi Miroslav Lajcak ev sahipliğinde Berlin’de gerçekleşen Kurti-Vucic-Lajcak zirvesinin ardından konuşan Kurti, Kosova-Sırbistan diyaloğu çerçevesinde önümüzdeki dönemde gerçekleşecek müzakerelerin de iki devlet tarafından görevlendirilen diplomatlar arasında yapılacağını yineledi.

Vucic ve Lajcak ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ülkesinin yerel medyasına verdiği demeçte Vucic’in eski duruşunu değiştirmediğini vurgulayan Kurti, “ben karşılıklı tanıma merkezli ve iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirecek bağlayıcı bir anlaşma üzerinde dururken, kuzey komşumuzun cumhurbaşkanının bu konudaki tutumu ise eski. Bu bakış açısında bir ilerleme olmadığını söyleyebilirim. Dolayısıyla ortada Miloseviç’in ya da Putin’in tutumundan farklı bir tutum yok ve eski tutumun yanı sıra garip de bir tavır var diyebilirim” diye konuştu. Kurti’ye göre, çözüm için değişmesi gereken tarafın Sırbistan olduğunun uluslararası aktörler de farkında.

Kurti’nin bu açıklamaları Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholz ile gerçekleştirdikleri görüşmenin akabinde geldi. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirmiş, iki ülke arasındaki yakın ilişkileri yeniden tesis etmişlerdi.
 

 

 

Bu içerik 05.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 252 kez okundu.