Kosova Başbakanı Albin Kurti, AB ile yapılan anlaşmanın ayrıntılarını açıkladı

Resim
Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova'nın kuzeyindeki durumun hafifletilmesine ilişkin AB ile yapılan anlaşmanın detayları hakkında açıklamalarda bulundu.
Kurti, Avrupa Birliği ile kuzeydeki durumun aşılmasına ilişkin anlaşmanın ardından, Kosova ve Sırbistan'ın AB tarafından Kosova'ya karşı geçici tedbirler dayatılmasıyla tehlikeye atılan eşit pozisyonlarda müzakere etme fırsatına sahip olmasını beklediğini söyledi.
Konuşmasının devamında Kurti, Pazartesi günü Bratislava'da, Kosova ile AB arasında anlaşmaya varılan dört konu hakkında da detaylar vermeyi ihmal etmedi.
Anlaşmaya varılan birinci konu, kuzeydeki belediye binaları içinde veya çevresinde bulunan polislerin yüzde 25'inin, son iki haftadır buralarda durumun sakin olduğundan aynı belediyelerin ihtiyaç duyulan başka yerlerine taşınacağı konusu oluşturmaktadır.
Kosova Polisi, EULEX ve KFOR arasındaki ortak güvenlik değerlendirmesini oluşturan ikinci anlaşma maddesine ilişkin olarak Kurti, "Bu, hukukun üstünlüğü, barış ve güvenliğin tüm tarafların ortak çıkarı olarak gördüğümüzden başından beri bizim de talebimizdi.” dedi.
Anlaşmanın üçüncü maddesini oluşturan yeni seçimlerin yapılmasını değerlendiren Kurti, “Erken belediye seçimlerinin yapılabilmesi için yasal zemini sağlama taahhüdümüzü ifade ettik. Bunun için gerçek bir kampanya yürütme, siyasi çoğulculuk, toplulukların katılımı ve oyların dokunulmazlığını sağlayan ortam sağlanmalıdır. Biz hukukun üstünlüğünden taviz veremeyiz, çünkü bu demokrasiyi ihlal etme anlamına gelir.” şeklinde açıklamalarına devam etti.
Anlaşmanın son maddesi hakkında da açıklamalarda bulunan Kurti, Kosova-Sırbistan temel anlaşmasının uygulanmasının başarısı için, her iki tarafın anlaşmanın yasal olarak bağlayıcı olduğunu alenen kabul etmesi gerektiğini vurguladı
İki baş müzakerecinin Brüksel'de bir araya getirilmesini öngören dördüncü maddeyle ilgili olarak Başbakan, Kosova-Sırbistan temel anlaşmasının yasal olarak bağlayıcı olduğunu her iki tarafın da alenen kabul etmesi gerektiğini sürekli olarak vurguladıktan sonra bunun Sırp tarafında henüz gerçekleşmediğini de hatırlattığını ifade etti.
Bu arada, AB'nin Kosova'ya yönelik cezai tedbirlerinin de kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

Bu içerik 12.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 26 kez okundu.