Kosova bağımsızlığının 14. yıl dönümünü kutluyor

Resim

Kosova, bazı eski liderlerinin savaş suçları işlemekten yargılandıkları bu günlerde, bağımsızlık ilanının 14. yıl dönümünü kutluyor. Eski cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, meclis başkanları Kadri Veseli ve Yakup Krasniqi ve milletvekili Recep Selimi’nin yargılanma süreçleri Lahey’de devam ederken, Kosovalılar da ikinci kez bağımsızlıklarını eski liderlerinin yokluğunda kutluyorlar. Kosova’ya tebriklerini sunan ülkeler arasında Türkiye, Slovenya, ABD, Arnavutluk, Almanya, Letonya ve Bulgaristan da var.
Kosova’nın bağımsızlığını ilan eden bildirge, dönemin başbakanı ve eski Kosova Kurtuluş Ordusu lideri Haşim Thaçi tarafından 17 Şubat 2008 tarihinde Kosova parlamentosunda okunmuştu. Hemen akabinde ABD tarafından tanınan bağımsızlık, hali hazırda 100’ün üzerinde ülke tarafından tanınıyor. Kosova’yı halen Sırbistan’ın bir parçası olarak gördüklerini defaten yineleyen Sırp liderler ise Kosova’nın bağımsızlığını hiçbir zaman tanımayacakları konusunda ısrarcı.
En son geçtiğimiz yıl İsrail’in bağımsızlığını tanıdığı Kosova, üye sayısının yarısından fazlası tarafından bağımsız bir ülke olarak tanınsa da Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olan Rusya ve Çin’in tanımaması nedeniyle henüz Birleşmiş Milletler üyesi olabilmiş değil. Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, İspanya, Romanya ve Slovakya da Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan AB üyesi ülkeleri oluşturuyorlar.
Kosova Meclisi’nin ilan ettiği bağımsızlık bildirgesi, binlerce Kosovalının hayatlarını kaybettiği, binlercesinin yaralandığı ve toplam nüfusun yarısından fazlasının yerlerinden edilerek komşu ülkelere göç etmelerine neden olan Sırp işgaline karşı verilen savaşın akabinde dünyaya duyurulmuştu. Savaş 78 gün süren NATO müdahalesiyle sona ererken, 1600’ün üzerinde kişi halen kayıp ve hem Kosova’da hem de Sırbistan’da Sırp makamları tarafından açıklanması gereken toplu mezarlar olduğuna inanılıyor.

Kaynak: https://exit.al/en/2022/02/17/kosovo-celebrates-14th-independence-anniversary/ (Erişim tarihi, 17.02.2022)

 

Bu içerik 17.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 60 kez okundu.