Kosova, Sırbistan sınırında KFOR’un desteğini istiyor

Resim
Kosova Başbakanı Albin Kurti, NATO'nun Kosova'daki barışı koruma misyonu komutanı Özkan Ulutaş ile yaptığı görüşmede, Kosova'ya konuşlandırılan ek Kosova Gücü (KFOR) güçlerinin Kosova ile Sırbistan arasındaki sınır güvenliğine öncelik vermesi çağrısında bulundu.
Kurti ile Ulutaş arasındaki görüşmenin odak noktası, özellikle 24 Eylül terör saldırılarının ardından daha da önem kazanan güvenlik konusu oldu. Kurti, Ulutaş ile gerçekleştirdiği görüşmede, Kosova'nın KFOR ile işbirliğini geliştirmeye olan yoğun ilgisini vurguladı.
Görüşmenin ardından basın ile paylaşılan bildiride, “Başbakan, Sırbistan'ın Kosova'daki terör saldırısına yanıt olarak ülkedeki KFOR askerlerinin sayısının artırılmasını memnuniyetle karşıladı. Kendisi, KFOR’un Kosova’daki artırılmış mevcudiyetinin Kosova ile Sırbistan arasındaki sınırın korunmasına odaklanması gerektiğini vurguladı. Sınır güvenliğinin sağlanması aynı zamanda yasa dışı geçişlerin önlenmesini de kapsıyor ve dolayısıyla Kosova Polisi ile olan işbirliğinin geliştirilmesine duyulan temel ihtiyacın altını çiziyor,” ifadelerine yer verildi.
AB tarafından da 'terörist saldırı' olarak adlandırılan 24 Eylül saldırılarının ardından Kosovalı yetkililer, Sırp nüfusun çoğunlukta olduğu Kuzey Kosova’da önemli miktarda askeri mühimmat ele geçirmişti. Kosova saldırıdan Sırbistan'ı sorumlu tutarken, Belgrad saldırı ile ilişkisi olduğu iddialarını reddetmişti. Sırbistan’la yetkililerin aksine, Belgrad'ın resmi desteğiyle Kosova'da Sırpları temsil etme iddiasındaki birincil siyasi parti olan Sırp Listesi'nin eski başkan yardımcısı Milan Radojičić ise saldırıyı üstlenmişti.
24 Eylül terör saldırılarının ardından ABD ve AB saldırıyı şiddetle kınamış ve kapsamlı bir soruşturma yapılması ve Sırbistan’a işbirliğinde bulunması çağrısında bulunmuştu. Ayrıca NATO, Kosova’ya konuşlandırdığı ek KFOR güçleri ile Kosova’daki varlığını güçlendirmişti.
 
Bu içerik 19.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.