Kosova, Avrupa Konseyi'ne bir adım daha yaklaştı, Cumhurbaşkanı Osmani: Tam üyeliğe kadar müttefiklerimizle çalışmaya devam edeceğiz

Resim
Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, ülkesinin Avrupa Konseyi'ne tam üyelik yolundaki ilk adımı başarıyla atmasının ardından yorum yaptı.
Osmani, X sosyal ağındaki bir gönderi aracılığıyla, Kosova'nın bu olumlu adımdan sonra tüm vatandaşların tam üyelik yoluyla Avrupa Konseyi araçlarına erişebilmesini sağlamak için müttefikleriyle birlikte çalışmaya devam edeceğini belirtti.
Osmani, "Kosova'nın tam üyeliği yoluyla tüm vatandaşlarımızın Avrupa Konseyi araçlarına adil erişime sahip olmasını sağlamak için müttefiklerimizle çalışmaya devam edeceğiz." diye yazdı.
Avrupa Konseyi Siyaset ve Demokrasi Komitesi'nin, Kosova raportörü Dora Bakoyannis'in, ülkenin Avrupa Konseyi'ne tam üye olma koşullarını yerine getirmesinin tavsiye edildiği raporunu onayladığını hatırlatırız.
Bu komiteye göre bir sonraki adım, bu raporun Parlamenterler Meclisi önünde tüm yapısıyla oylanacağı 18 Nisan'da olacak.
Dışişleri ve Diaspora Bakan Yardımcısı Kreshnik Ahmeti, raportör Bakoyannis'in görüşünün Kosova'nın "hiçbir ek önkoşul olmaksızın" Avrupa Konseyi'ne üyeliğini tavsiye ettiğini söyledi.
Ona göre, yeni ön koşullar belirlemeye yönelik tüm öneriler "Komite üyelerinin çoğunluğu tarafından reddedildi, bu da Kosova'nın bu yılın Mayıs ayında üye olması gerektiğini ve yeni ön koşulların adaletsiz olacağını gösteriyor".
Bakan Yardımcısı Ahmeti, Bakoyyanis'in raporunda, Kosova adının önüne konulan dipnotun da kaldırılması gerektiğini söyledi: "Bu dipnot, 2008 yılından bu yana Kosova ile ilgili her rapor ve iletişimde kullanılmıştır. Ayrıca Kosova'nın Avrupa Konseyi Tüzüğü'nün 5. maddesine göre ülke olarak değil, 4. maddesine göre devlet olarak davet edilmesi tavsiye edilmektedir."
5 Mart'ta Radyo Özgür Avrupa’ya verdiği röportajda Batı Balkanlar'daki Amerikan elçisi Gabriel Escobar, Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne üyeliği içinKosova'da Sırp çoğunluğun yaşadığı belediyeler Birliğinin kurulması ve Sırp çoğunluğun yaşadığı kuzeyde bazı kamulaştırmaların yapılması, bazı Avrupa devletleri tarafından ek koşullar olarak sunulabilir yorumunda bulundu.

 

Bu içerik 27.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 13 kez okundu.