Kosova - Sırbistan zirvesine anlaşmazlıklar damga vurdu.

Yeniden başlaması için gün sayılan Kosova-Sırbistan müzakerelerinin ilk ayağı bu hafta Brüksel’de gerçekleşti. AB’nin arabuluculuğunda bir araya gelen taraflar ise görüşmenin nasıl geçtiği hususunda dahi anlaşma sağlayamamış görünüyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova delegasyonunun gerçeklikten uzak olduğunu, sorumluluk almaktan ve ödün vermekten kaçındığını iddia ederken, Kosova Başbakanı Albin Kurti ise toplantının yapıcı geçtiğini ve kendisini umutlandırdığını dile getirdi.

Kosovalı yetkililerin önceki anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmekten imtina ettiklerini iddia eden Vucic’e göre, Kosova tarafı Sırp Belediyeler Birliği hakkında konuşmaktan kaçınıyor. Bunun yerine ısrarla Kosova’nın derhal tanınması talebinin kendisine iletildiğini belirten Sırp Cumhurbaşkanı, Sırpların Kosova’daki kiliselerindeki ayinlere katılmak istemelerinin de provokasyon olarak nitelendirilmesini eleştirdi. Tüm bu gelişmelere rağmen diyalogdan vazgeçmeyeceğini açıklayan Vucic, görüşmelerin ikinci ayağının Temmuz ayında yine devlet başkanları düzeyinde gerçekleşeceğini duyurdu.

Sırp mevkidaşının aksine görüşmeleri yapıcı olarak niteleyen Kurti ise uzlaşma konusunda iyimser. ABD Başkanı Biden’in sözlerine de atıfta bulunan Kurti, Kosova-Sırbistan uyuşmazlığının temelinde karşılıklı tanımama sorununun yattığını belirtirken, Sırp delegasyonuna bu doğrultuda dört teklifte bulunduğunu fakat bunlardan üçünün reddedildiğini, birinin ise yanıtsız bırakıldığını öne sürdü. Reddedilen tekliflerinin ivedi bir barış anlaşması imzalanması, karşılıklı tanımanın ardından ikili mütekabiliyet kurulması, ve Kosova’lı Sırplar için Ulusal Konsey kurulması olduğunu belirten Kurti, altı Batı Balkanlar ülkesinin serbest ticaret anlaşması imzalaması önerilerinin ise cevapsız kaldığını dile getirdi.

2011’de başlayan müzakereler çerçevesinde iki ülke 2013 yılında AB arabuluculuğunda Brüksel Anlaşması’nı imzalamış, 2020’de ise ABD ile - ağırlıklı olarak ekonomik konuları muhteva eden - ayrı ayrı mutabakatlar imzalamışlardı. Karşılıklı güvensizlik ortamını aşamadıkları belirtilen tarafların büyük ödünler vermekten kaçındıklarının da altı çiziliyor.

 Resim

Kaynak: Balkan Insight

Orjinal Metnin Yazarı: Sasa Dragojlo

Haber Tarihi: 15/06/2021

Bağlantı adresi: https://balkaninsight.com/2021/06/15/serbia-kosovo-leaders-first-meeting-marred-by-disagreement/ (Erişim tarihi 21/06/2021)

Bu içerik 15.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 74 kez okundu.