Konaković: “Bosna Hersek’in AB üyeliği stratejik hedefimizdir”

ResimBosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konaković, İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Antonio Tajani'nin daveti üzerine Roma’da 03.04.2023 tarihinde düzenlenen, Batı Balkan ülkeleri dışişleri bakanları toplantısına katıldı.

Oturumlarda, bölgenin güvenliği, göç ve stratejik iletişim alanları, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa entegrasyonu alanlarındaki ortak çabalarının güçlendirmesi gibi konular ele alındı.

Toplantıya, Batı Balkan ülkeleri dışişleri bakanları, ev sahibi İtalyan bakan Tajani, AB Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Oliver Varhelji ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Bilstrom katıldı.

Toplantının "Batı Balkanlar'ın Avrupa entegrasyonu süreci: ileriye giden yol" başlıklı ilk oturumunda Bakan Konaković, Bosna-Hersek'in yakın zamanda aldığı AB üyeliğine aday ülke statüsünün önemini vurgulayarak bu gelişmenin ülke vatandaşlarının AB'deki geleceği konusunda olumlu bir mesaj olduğunu belirtti. Ayrıca Konaković, “Avrupa entegrasyon sürecinin programımızın merkezinde yer aldığına ve Bosna-Hersek olarak AB üyeliğinin stratejik hedefimiz olduğuna sizi temin ederim. Önemli ilerlemeler kaydettik, ancak 14 temel önceliğin tamamını yerine getirmek için önümüzde uygulamamız gereken bir dizi reform var” dedi.

"AB-Batı Balkanlar: Birlikte işbirliğimizi geliştiriyoruz" başlıklı ikinci oturumda ise Bakan Konaković, Avrupa yolunda bölgesel işbirliğinin öneminden bahsetti. Bölgenin Avrupa perspektifinin, Güneydoğu Avrupa'nın tüm ülkeleri için barış, istikrar ve refahın korunması ve genişletilmesi için bir araç olduğunu ifade etti.

Bu içerik 03.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 53 kez okundu.