Komisyon Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı dolandırıcılık kurallarının uygulanması konusunda uyardı

Resim
Avrupa Komisyonu, AB bütçesinde dolandırıcılıkla mücadeleye yönelik kuralları gerektiği gibi uygulamadıkları için Yunanistan ve Güney Kıbrıs’a karşı harekete geçti.

AB’nin nisan ayı ihlallere ilişkin karar paketinin bir parçası olarak çarşamba günü yayınlanan bir bildiride Komisyon, ihlallerle mücadeleye ilişkin Birliğin Mali Çıkarlarının Korunması (PIF) Direktifini iç hukuka aktaramamalarını gerekçe göstererek her iki ülkeye de gerekçeli görüş bildirme kararını duyurdu.

PIF’de ana hatları verilen bu kurallar, AB’nin mali çıkarlarını etkileyen cezai suçlara ilişkin tanımları, yaptırımları ve zamanaşımı sürelerini standartlaştırmayı amaçlamaktadır. Komisyonun bu hareketi, Aralık 2021’de Yunanistan’a ve Şubat 2022’de Güney Kıbrıs’a ilk bildirimlerin gönderilmesinin ardından geldi.

Yunanistan, “pasif yolsuzluk” ve “kamu görevlisini” yetersiz tanımlamakla suçlanırken, Güney Kıbrıs, kara para aklama suçlarının yargı yetkisinin yanı sıra, tüzel kişilerin tanımı ve sorumluluklarına ilişkin aktarımın eksik olması nedeniyle suçlanıyor. Her iki ülkeye de tespit edilen eksiklikleri düzeltmeleri için iki ay süre verildi; aksi takdirde Komisyon konuyu Avrupa Birliği Adalet Divanı’na iletebilir.

Kaynak: https://www.ekathimerini.com/economy/1237244/commission-warns-greece-and-cyprus-on-fraud-rule-implementation/ (Erişim tarihi: 24.04.2024)

Bu içerik 24.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 19 kez okundu.