Komšić: NATO Kurucu Millet Kavramını Reddetti, Deklarasyonu Memnuniyetle Karşılıyorum.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi (Hırvat üye) Željko Komšić Brüksel’de NATO zirvesinde kabul edilen sonuç bildirgesini memnuniyetle karşıladı.

Saraybosna’daki Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı ofisinden yaptığı açıklamada, belgeye verilen desteğin neye dayandığı konusunda açıklama getirdi.

“Deklarasyonda Hırvatistan’ın ısrarla dile getirdiği kurucu millet tanımı bulunmuyor. Bu kurucu millet tanımı uluslar arası sahnede modası geçmiş etnik kavramın başka bir gayri meşrulaştırılmasıdır ki, NATO ve AB standartlarına aykırı olduğu da ortaya çıkıyor. Bu nedenle, NATO zirvesinde kabul edilen ve aynı zamanda Bosna Hersek’nin egemenliği ile Avrupa-Atlantik reform süreçlerine desteği bir kez daha teyit eden bildirgeyi memnuniyetle karşılıyorum” diye belirtildi.

Komšić, Bosna Hersek’de Barış İçin Genel Çerçeve Anlaşması’nın dahil edilmesiyle ilgili olarak, bu sürekli desteğin beklendiğini yeni bir şey olmadığını belirtiyor ve bazılarının kurucu halkların sözde meşru temsiliyetinin dahil edilmesini beklediğini, ancak bunun gerçekleşmediğini çünkü NATO’nun temel değerlerine aykırı olacağını ekledi.

“Seçim reformu söz konusu olduğunda, bunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin çok açık bir şekilde kurucu millet tanımını reddeden kararlarına uygun olarak yapılması gerektiği.” ve kabul edilen deklarasyon vesilesiyle “Ben de çağrıyı, yani bölünme çağrısı yapan politikaların kınanmasını önemli buluyorum” diye ayrıca belirtti.

Kaynak: Bosna-Hersek Radyo ve Televizyonu

https://bhrt.ba/komsic-nato-odbacio-konstitutivnost-pozdravljam-deklaraciju/

Erişim Tarihi: 14.06.2021

Çeviren: Behçet Loklar

Bu içerik 14.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 106 kez okundu.