Komšić, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü: Komşuları Bosna Hersek’i hâlâ savaş ganimeti olarak görüyor

Resim

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Željko Komšić, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 76. oturumu öncesinde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi.

BM Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmelerde Başkan Komšić, Bosna Hersek'in, NATO ve Avrupa Birliği yolundaki reform çalışmalarına atıfta bulunarak Avrupa-Atlantik entegrasyonu kapsamında Bosna Hersek’in geldiği noktaya dair açıklamalarda bulundu.

Ayrıca Komšić, Bosna Hersek'teki savaş sırasında çatışmaya aktif olarak dahil olan komşu ülkelerin, uluslararası kabul görmüş olan Bosna Hersek Cumhuriyeti'ne karşı saldırgan bir tutum sergilediklerini ve ne yazık ki hâlâ Bosna Hersek'i bir savaş ganimeti olarak gördüklerini belirtti.

Komšić, Bosna Hersek'te daha doğru bir ifadeyle Sırp Cumhuriyeti (RS) tarafında, Soykırımın İnkârını Yasaklama Yasası'na siyasi muhalefet olduğunu belirterek Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Sırp Cumhuriyeti'ni temsil eden üyesinin de, bahsi geçen bu yasaya muhalefeti, kurumların çalışmalarındaki siyasi çıkmazlar için hem bir araç hem de bir bahane olarak kullandığını ifade etti.

Komšić ayrıca, Bosna Hersek'teki bazı siyasi elitlerin, uluslararası demokratik vatandaş eşitliği ilkelerine aykırı bir şekilde etnik münhasırlığı teşvik etmeye çalıştığını vurguladı. Bu nedenle, temel insan haklarının korunması için daha güçlü bir BM desteği çağrısında bulundu.

Görüşmeler sırasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Bosna Hersek ile birlikte bölgedeki tüm siyasi gelişmeleri dikkatle takip ettiğini vurgulayarak Birleşmiş Milletler’in Bosna Hersek'i destekleme konusundaki kararlılığını sürdüreceğini ifade etti.
 

 

Bu içerik 22.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 94 kez okundu.