Kod adı “Birim 1864” – Dendias’ın oluşturacağı meşhur ordu birliği

Resim
Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nde uzun süredir görevi siber saldırılara karşı koyacak özel bir bilişim birliği eksikliğinden bahsedilmekteydi. Ancak son yıllarda Türkiye ilişkilerin gerginleşmesi nedeniyle özel kuvvetlerin eğitimine ve silahlanmaya daha fazla önem verilmeye başlanmış ve bu nedenle hem siber saldırıları püskürtme hem de ulusal güvenlik için gelişmiş bilgi sistemlerinden yararlanma konularını gündeme getirmede gecikmeye neden olmuştu.

Günümüzde Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias tarafından böyle bir birimin kurulması ise tabii ki uluslararası konjonktürden bağımsız değil. “Birim 1864” adı verilen özel bilişim birliğinin, siber saldırılar konusunda İsrail ordusunun “Birim 8200”e eşdeğer olması amaçlanıyor. Hatta Dendias bizzat kendisi bir kişinin İsrail ordusunun anılan biriminden ayrıldığında dünyada eşi benzeri olmayan bir profesyonel beceri donanımına sahip olduğuna dikkat çekmişti. Dendias ayrıca “Kabaca bu standartlara uygun “Birim 1864” adında bir birim kurduk. Bunun genç bir adamın özgeçmişinde yer almasının ne anlama geleceğini kısa sürede anlayacaksınız” demişti.

Yunan Silahlı Kuvvetleri’nde “Birim 1864” isimli birliğin isminin açıklaması ise muhtemelen Savunma Bakanı’nın Korfu adası kökeniyle bağlantılı. Korfu adası 21 Mayıs 1864 tarihinde Yunanistan’a dahil olmuş ve Korfu Kalesi’ne Yunan bayrağı çekilmiştir.

Peki “Birim 1864”ün ne olacak? Büyük ölçüde ordunun toplumdaki rolü ve son zamanlarda Ukrayna ve Gazze’deki savaşlar ile İran’ın insansız hava araçları ve balistik füze saldırılarının gösterdiği gibi ordunun yeni savaş sistemleriyle nasıl koordine olduğu ile ilgili olacaktır. Aslında gençlerin yetenek ve fikirlerini değerlendirecek özel bir birim.

Kaynak: https://www.tovima.gr/print/diplomatia/kodikos-monada-1864/ (Erişim tarihi: 23.04.2024).

Bu içerik 22.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 22 kez okundu.