Kiril Petkov, Gazprom’dan gerçekleştirilen tedariğin olası kesintiye uğraması durumunda üç alternatif açıkladı

Resim

Başbakan Kiril Petkov, Bulgaristan’da Azerbaycan gazının gerçek arzının Eylül ayında başlamasını ve bunun ülkedeki tüm ekonomik sektörlerde fiyatların düşmesine yol açmasını bekliyor. Bulgaristan ile Yunanistan arasında Gümülcine bölgesinde devam eden doğalgaz bağlantısını denetleyen Başbakan Petkov, Azerbaycan gazının fiyatının şu anda satın alınan gaz fiyatının üçte biri olduğunu belirtti.

Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki gaz bağlantısının altyapı inşaatında son aşamaya gelindi. Haziran ayı sonuna kadar tamamlanması beklenen rotanın testleri şimdiden başladı. Başbakan Petkov’a göre, ülkedeki gaz çeşitliliği tüm ekonomik hayatı etkileyecek. Azalacak olan gaz  fiyatları gelecek yıl vatandaşların daha düşük maliyetlerle ısınması anlamına geliyor. Başbakan Petkov, bunun ülkedeki tüm enflasyon için daha az fiyat baskısı anlamına geleceğinin altını çizdi.

Yunanistan üzerinden Bulgaristan’a girecek gazın fiyatının şimdi ödenen fiyattan tamamen farklı olacağını belirten Başbakan Petkov, şunları söyledi:

“Buradan gelecek gaz şu anda satın aldığımızın yaklaşık üçte biri fiyatında. Küçük bir farktan değil, büyük bir farktan bahsediyoruz. İtiraf etmem gerekirse proje tamamlanmadığı için bu kış fiyatların bu denli yüksek olmasından ötürü üzüntümü dile getirmek isterim”.

Gazprom’da tedariğin kesintiye uğraması durumunda herhangi bir senaryo için hazır olunması gerektiğine inanan Başbakan Petkov, üç alternatif sıraladı. Birinci alternatif, yaklaşık 3 milyar metreküp gaz taşıyabilen Yunanistan ile Gümülcine’ye ara bağlantı hattı, ikinci alternatif, Demirhisar - Kulata doğalgaz bağlantısı, üçüncü seçenek ise gazın Türkiye üzerinden gelmesi.
Başbakan Petkov, iki taraf arasında (Rusya-Ukrayna) müzakereler gerçekleşirse, Gazprom’un da bu alternatiflere dâhil olacağını sözlerine ekledi.

Bu içerik 21.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 61 kez okundu.