Kiriakos Mitsotakis Avrupa Konseyi ve AB-ASEAN Zirveleri için Brüksel’de

ResimHükümet kaynaklarına göre, AB-ASEAN Zirvesi oturum aralarında Kiriakos Mitsotakis’in Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Tayland Başbakanı Prayuth Chan-o-cha ve Vietnam Başbakanı ile ikili görüşmeler yapması bekleniyor. Bu görüşmelerde, ortak çıkar alanlarında ikili işbirliğini güçlendirmeye yönelik konuların, uluslararası konuların ele alınması; ayrıca Uluslararası Hukuk ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne (BMDHS) ağırlık verilmesi bekleniyor.

Açıklamaya göre, Yunanistan AB-ASEAN stratejik işbirliğinin derinleştirilmesini ve Hint-Pasifik’te bir Avrupa işbirliği stratejisinin geliştirilmesini desteklemekte ve deniz ticareti, serbest denizcilik ve deniz güvenliği konularına önem vermektedir.

Bu arada, Ukrayna’ya destek, aynı zamanda enerji konusu ve ekim ayında Avrupa Konseyi’nin ilgili kararlarından sonra ilerlemenin değerlendirilmesi – ki Salı günü Enerji Bakanları bu konuda Brüksel’de bir araya geldi – perşembe günkü Avrupa Konseyi gündemindeki ana konuları oluşturmaktadır.

Enerji cephesinde, Başbakan Kiriakos Mitsotakis’in en başından beri hem doğalgaz fiyatları hem de tüketicilerin piyasalardaki büyük dalgalanmadan korunması açısından Avrupa düzeyinde çözüm önerilerini masaya yatırdığı da hatırlatılıyor.

Hükümet kaynakları, Yunanistan’ın enerji fiyatları konusunda Avrupai bir çözüm talep etmeye devam edeceğini vurguluyor. Aynı zamanda, başbakanın Alicante’deki EUMED9 Zirvesi’nde vurguladığı gibi, Avrupa stratejik olarak hareket etmeli ve gelecek kış öncesinde erzak konusunda birleşmelidir. Aslında, 27 liderin gündeminde, geçen mart ayında gayri resmi Avrupa Versay Konseyi’nin ardından güvenlik ve savunma konusundaki stratejik tartışmanın yanı sıra, ekonomik işbirliği ve güvenlik alanında işbirliğinin ön planda olduğu çok çeşitli konularda Avrupa-Atlantik ilişkileri de yer alacak.

 

Bu içerik 14.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 192 kez okundu.