Kırcaali’de Uluslararası Ana Dili Günü etkinliği düzenlendi

Kırcaali’de Ömer Lütfi Kültür Derneği ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Kırcaali İl Başkanlığı’nın organizasyonuyla 21 Şubat Uluslararası Ana Dili Günü dolayısıyla dün akşam geleneksel kutlama programı gerçekleştirildi. Pandemiye rağmen etkinliğe yoğun ilgi gösteren Kırcaalililer, dernek salonunu hıncahınç doldurdu.
Etkinliğe katılan resmi konuklar arasında T.C. Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü, Kırcaali Belediye Başkanı Dr. Müh. Hasan Azis, HÖH Kırcaali İl Başkanı Resmi Murat, Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Şükrü, Bölge Müftü Yardımcısı Suray Mustafa, Ömer Lütfi Kültür Derneği Başkanı Seyhan Mehmed, Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği (GBTÖD) Başkanı Harun Bekir, Güney Bulgaristan Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Mustafa Mustafa, Kırcaali Tiyatro ve Müzik Merkezi Müdür Yardımcısı Sabiha Mestan ve diğer konuklar yer aldılar.
Yaklaşık 1 saat süren programda derneğin çatısı altındaki amatör sanatçı gruplarında yer alan yetenekli çocuk ve gençler tarafından şiir dinletisi, türkü, şarkı ve halk oyunu gösterileri sergilendi.
Yüksel Esen, Sebahat Necib ve müzik yönetmeni Ayhan Işık'ın hazırladığı ve Kırcaalilere keyifli ve duygulu anlar yaşatan yetenekli çocuk ve gençlerin sunduğu program büyük beğeni topladı, seyircilerden bol bol alkış aldılar.
Dr. Müh.Hasan Azis, yaptığı selamlama konuşmasında son yıllarda Ana Dili Günü’nü, tüm bölge ve Bulgaristan’da olduğu gibi yerel yönetimler ve HÖH partisi olarak STK’larla iş birliği içerisinde özellikle Kırcaali’de de kutlamaya çalıştıklarının altını çizdi. Ana dilinin önemini vurgulayan Belediye Başkanı, “Biz buna inanıyoruz, çünkü her zaman bir kişinin, bir toplumun ana dilini, dinini ve kültürünü bir arada yaşatması gerekiyor” dedi. Geçen yıllarda Başkonsolosluk ve GBTÖD ile birlikte Türkçe öğretmenlerine yönelik seminerler düzenlenmesi konusunda Türkiye’den üniversitelerle iş birliği yaptıklarını anımsatan Azis, bu projeleri kardeş belediyelerle birlikte gerçekleştirdiklerini kaydetti. Her zaman Ömer Lütfi Kültür Derneğinin faaliyetlerini desteklediklerini ifade eden Belediye Başkanı, katılımcılara yeni bir Türk Kültürevi projesinin müjdesini verdi.
Resmi Murat ise şu sözleri dile getirdi: “Bugün sizlerle beraber olmaktan mutluluk duymaktayım, çünkü biz de HÖH İl Teşkilatı olarak etkinliğin ortak ev sahipliğini yapmaktayız. Bu bizim için çok önemli ve onurlu bir görevdir. Ömer Lütfi Kültür Derneği, Kırcaali ve tüm Bulgaristan’da bir nevi Türk Kültür ocağıdır, çünkü biz burada ana dilimizi, geleneklerimizi yaşatmaya ve çocuklarımıza taşımaya çalışıyoruz. Biraz önce çocuklarımızın sunumlarını izledik. Ne güzel, pırıl pırıl kızlarımız, ne güzel programlar sunuyorlar. Ben burada onları geliştiren, onların eğitimlerinde emeği geçen bütün yöneticileri tebrik etmek istiyorum. Bu arada tüm Türkçe öğretmenlerimizi de tebrik ederken bu yönde gayretlerinin daha etkili, daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum. Umarım gelecek yıllarda hep birlikte bu yönde daha başarılı çalışmalara imza atacağız”. Ana dilinin önemine dikkat çeken Resmi Murat, gelecekte ebeveynlerin çocuklarının Türkçe eğitimi konusunda daha gayretli olacaklarını umduğunu ifade ederek, “Dilimizi Koruyalım, Türkçe konuşalım” mesajını verdi.
Başkonsolos Küngerü, yaptığı selamlama konuşmasında program için Ömer Lütfi Kültür Derneğine teşekkür ederek, herkesin Ana Dili Günü’nü tebrik etti. Ana Dili Günü hakkında esasen sahneye çıkan çocukların şarkı, şiir ve gösterileriyle pek çok şeyi söylediklerini ve ana dilinin ne olduğunu anlattıklarını kaydeden Başkonsolos, “Bu bağlamda, bizlere söylenecek az şey bıraktılar. Ama ben şunu söylemek istiyorum, tabii ki, ana dili doğduktan sonra annelerimizden öğrendiğimiz dildir. En yakın tanımlama budur, ama aynı zamanda benliğimizi oluşturur. Etrafımızdaki dünyayı, dış çevreyi ilk olarak ana dilimizde kavrar, anlamlandırırız. Kültürümüz ve zenginliğimizdir, kendimizi tanımlama biçimimizdir” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Dili’ni Türk milletinin zihni, kalbi ve hazinesi olarak tanımladığını anımsatan Küngerü, “Tabii ki, ana dilimizi ailelerimizde, evde kullanmamız güzel bir şey, ancak ben ana dilinin okullardaki eğitiminin desteklenmesinin, bu konunun üzerinde durulmasının ne kadar önem taşıdığını ve kişinin dilini kullanma yeteneğini ne kadar ileriye götürdüğünü özellikle vurgulamak istiyorum, çünkü biz dilimiz Türkçeyi evde öğrendiğimiz kadar okulda gördüğümüz eğitimle geliştiriyoruz, ileriye taşıyoruz” diye belirtti. Başkonsolosluk olarak Filibe’de yaptıkları etkinliklerinin bir benzerini Kırcaali’ye taşımak istediklerini ifade eden Başkonsolos, pandemi koşulları izin verdiğinde daha fazla etkinlik yapacaklarını kaydetti.
“Ana Dili Günü bizim için çok önemli” diyen programın sunuculuğunu da yapan Ömer Lütfi Kültür Derneği Müdürü Müzekki Ahmet, Atatürk’ün “Türk demek, Türkçe demek. Ne mutlu Türküm diyene!” sözünü anımsattı. Müzekki Ahmet, dernek için özel olarak Bursa’da 16 takım halk oyunu kostümü hazırlatan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’na (TİKA) ve her zaman desteklerini esirgemeyen Türkiye Cumhuriyetine teşekkürlerini ifade etti.
Programın sonunda sahneye çıkan tüm çocuklara Ömer Lütfi Kültür Derneği tarafından Türkçe kitaplar hediye edildi.

Kaynak: https://kircaalihaber.com/kircaali/kircaalide-uluslararasi-ana-dili-gunu-etkinligi-duzenlendi    (Erişim tarihi, 23.02.2022)

 

Bu içerik 23.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 86 kez okundu.