Kıbrıs: Ankara uluslararası tepkileri görmezden geliyor

Resim

Maraş’a giden Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar, internette paylaştığı bir fotoğrafla plajlarının halka açıldığını duyurdu.
Ankara, kapalı Maraş kentinin açılması kararına uluslararası tepkilere kayıtsız kalmaya çalışıyor ve bu konuda sert bir tavır almakta ısrar ediyor. İktidar partisi sözcüsü Ömer Çelik, Recep Tayyip Erdoğan’ın kararına itiraz eden ülkeleri kınadı ve tutumlarının tekrar gözden geçirilmesi için çağrıda bulunurken, Türk basınında Erdoğan’ın “stratejik hatası” yönünde yazılar var.
“İngiltere, ABD, Rusya ve İsrail’in tepkilerini okudum. Ama bu şekilde tepki gösterenlere, ‘KKTC’nin ihlal edilen hak ve çıkarları için neden seslerini yükseltmiyorlar?’ diye kendimize sormalıyız. Açıklamalarını yeniden gözden geçirmelerini ve iki devlette ve iki toplumda adil bir duruş sergilemelerini bekliyoruz. Çelik, “Türkiye, bağımsız bir devlet olan KKTC’nin haklarını desteklemeye devam edecektir.” dedi.
Aynı üslupla TBMM Başkanı Mustafa Şentop da yabancı ülkelerin saçmalamaları hakkında konuştu. “Türkiye için Kıbrıs’ta iki halkın varlığı bir gerçektir ve bu nedenle iki devletli bir model öneriyoruz. ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ bağımsız bir devlettir. Kıbrıslı Rumlar Güney’de kendi devletlerini kursunlar. Fakat bu, özellikle Avrupa Birliği’nin utanması ve konuşmaması gereken bir konudur. Avrupa Birliği’nin, duruşu nedeniyle Türkiye’ye kapatılan Maraş için bir şey söylemeye hakkı yok” dedi.
Aynı zamanda Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar, tepkileri ciddiye almadığını gösterme amaçlı bir girişimle Maraş’a giderek internette paylaştığı bir fotoğrafla şimdiye kadar askerî bölge olan kentin plajının “halka” açıldığını duyurdu. Analistler, Kıbrıs Türk tarafının yavaş ve istikrarlı bir şekilde, Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen şehri açmaya devam edeceğini göstermeye çalıştığını tahmin ediyor.
Türk gazetesi Cumhuriyet, Erdoğan’ı adada siyasî İslam’ı kurma politikasında ısrar ederken “stratejik bir hata” yapmakla suçluyor: “Kıbrıslı Türklerin muhalefetini görmezden gelin ve aralarında anlaşmazlık yaratın.” Türk gazetesi Hürriyet, Maraş’ın açılmasının ilk hedefinin 350 Kıbrıslı Rum mal sahibinin iadesi olduğunu, bugüne kadar Emlak Komisyonu aracılığıyla 36 ailenin iade talebinde bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu ortamda Türk medyası, ilk Rafale’in Hava Kuvvetleri tarafından alındığına dair birçok haber yapıyor, ancak bu pazarın önemini küçümsemeye çalışıyor. Sabah gazetesi şunları yazıyor: “Yunanistan’da sevinç, ancak kullanılmış savaş uçakları için”. ATV televizyon ağı: “Yunanistan, Fransa’nın modası geçmiş savaş uçaklarına bir servet ödedi. Yunanistan, Türkiye’nin gücüne karşı 18 Rafale savaş uçağı satın alarak yaralı ekonomisine daha da yük oldu.”
 
Bu içerik 23.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 83 kez okundu.