KFOR komutanı Ulutaş: Kuzeydeki her türlü tehdide karşılık vermeye hazırız

Resim
KFOR Komutanı Özkan Ulutaş, NATO birliklerinin olası bir şiddete müdahale etmek için gerekli önlemleri aldığını söyledi.
Ulutaş, sorunların çözümünün Kosova-Sırbistan diyaloğuna öncelik verilerek diplomasi ile yapılması gerektiğini belirtti.
RTK’ya verdiği bir röportajda “KFOR’un görevi açıktır: Tehdidin nereden geldiğine bakılmaksızın Kosova’da tüm halk için sakin ve güvenli bir ortam sağlamak. Sizi temin ederim ki, gerilimin tırmanmasını önlemek için çabalarımızı sürdüreceğiz ve her türlü zorluğa yanıt vermeye hazırız” diye konuştu.
KFOR komutanı, 24 Eylül’de yaşanan şiddet olayı ve Mayıs ayında KFOR birliklerine yönelik kabul edilemez saldırıların ardından bölgedeki gerilimin arttığını söyledi.
“Sonuç olarak, NATO, ek kapasitelere sahip ek yedek kuvvetler konuşlandırdı. Artık daha fazla etkinlik düzenliyoruz. Kuzey Kosova’daki varlığımızı dört katına çıkardık ve idari sınır hattı da dâhil olmak üzere devriye sayısını üç katına çıkardık. Amacımız gerginliğin tırmanmasını önlemek, ancak gerginliğin tırmanması durumunda görevimizi yerine getirmek için gerekli tüm önlemleri almaya hazır ve donanımlıyız” dedi.
KSF’nin kuzeydeki varlığına gelince, KSF’nin ülkenin kuzeyine gitmesinin 2013 anlaşmasıyla varılan bir konu olduğunu söyledi. KFOR komutanı, NATO Genel Sekreteri'nin bu konuda net olduğunu ve KSF’nin kuzeydeki varlığının KFOR’un rızasıyla yapılması gerektiğini bir kez daha yinelediğini söyledi.
Ayrıca, NATO'nun Kosova'daki barışı koruma birliğinin uzun vadeli büyümesini düşündüğünü de hatırlattı.
“BM görevimizi etkin bir şekilde yerine getirecek konumdayız.” diyen KFOR Genel Komutanı General Ulutaş, “Kosova Polis Komutanı Albay Gazmend Hoca ile düzenli işbirliği temasları olduğunu” yineledi.
Bölgedeki güvenlik durumundan, KFOR’un görevlerinden, KFOR’un, Kosova Polisi'nin ve EULEX’in işleyişinin ve güvenliğin sağlanmasının anahtarı olduğundan bahsetti.
KFOR Komutanı, Kosova ve Sırbistan arasındaki gergin bir durumda kendisine verilen görevden bahsetti ve diğer şeylerin yanı sıra, Kosova'daki KFOR komutanı olarak, Kosova'da yaşayan tüm insanlar için güvenli ve emniyetli bir ortam sağlamak için BM tarafından KFOR yetkisinin günlük olarak uygulanmasına olan bağlılığından bahsetti.
Ona göre KFOR, farklı zorluklara uyum sağlayabildiğini sürekli olarak göstermiştir. KFOR’un görevleriyle ilgili olarak, Türk General, KFOR misyonunun açık olduğunu ve BMGK’nın 1244 sayılı kararına dayanarak görevi doğrultusunda hareket ettiğini söyledi.
General Ulutaş ayrıca, KFOR’un Kosova ile Sırbistan arasında AB arabuluculuğunda yürütülen diyaloğun ilerlemesi için güvenlik çerçevesi sağlamaya kararlı olduğunu, çünkü kendisine göre sürdürülebilir barış ve güvenliğin tek yolunun bu olduğunu vurguladı.
Kosova’da, bugün İtalyan taburu NATO Operasyonel Rezerv Gücü tarafından konuşlandırıldı.
KFOR’un açıklamasına göre bu tabur, Kosova’daki NATO barış gücü misyonu liderliğindeki barışı koruma misyonu bünyesinde konuşlandırıldı.

Bu içerik 05.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.