Kerameos: “Postayla oy kullanmanın kurumsallaşması tarihi bir gelişme- Bu sağcı ya da solcu bir önlem değil” - Muhalefetin itirazları

Resim
Yunanistan İçişleri Bakanı Niki Kerameos, Avrupa seçimlerinde ve referandumlarda posta yoluyla oy kullanılmasına ilişkin yasa tasarısının görüşüldüğü Kamu Yönetimi Komitesi toplantısında yaptığı sunuş konuşmasında “modern demokrasinin yeniden tesis edilmesinden 50 yıl sonra tarihi bir an”dan söz etti.

Niki Kerameos bunun “demokrasiyi derinleştirmeye” yönelik bir tedbir olduğunu vurgulayarak, “sağcı ya da solcu” değil, “zamanın taleplerini karşılayan bir tedbir” olduğunu savundu. İçişleri Bakanı, “seçim sürecine katılımı arttırmaya yönelik önemli bir adımdan” söz ederek, tasarının oy kullanma hakkının kullanılmasını kolaylaştıracağını belirtti.

Başvurunun dijital devlet kodları temelinde yapılacağını belirterek tedbirin güvenilirliğini savunan Bakan, vatandaşın kimlik doğrulama özelliklerine sahip olacağını ve taahhütlü posta ile gönderilecek dosyanın ilerleyişini izleyebileceğini de sözlerine ekledi ve “güvenli bir prosedür için tüm hükümlerin yerine getirildiğini” vurguladı.

Muhalefet ise hükümetin yasa tasarısına karşı çıkmakta. SYRIZA düzenlemeyi çağdışı olarak nitelendirmekte, seçim sürecinin sosyal hareketliliğin modern koşullarına uyarlanması gerektiğini kabul etmekle birlikte, ölçüt olmaksızın herkes için posta yoluyla oy kullanılmasına katılmadığını savunmakta. PASOK prensipte olumlu yaklaşmakla birlikte, posta yoluyla oy kullanma yönteminin geniş olmasına itiraz etmekte. Komünist Parti (KKE) hükümetin yasama girişimini “sağcı ve tehlikeli bir adım olarak” gördüğünü belirterek karşı çıkmaktadır.
 
Bu içerik 15.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 18 kez okundu.