Kayalıoba Köyünde Türkan Bebek ve diğer asimilasyon şehitleri anıldı

Resim

26 Aralık 1984’te Kirkovo’nun (Kızılağaç) Mogilyane (Kayalıoba) köyünde isim değiştirme kampanyasına karşı düzenlenen barışçıl protesto sırasında şehit düşen 17 aylık Türkan Feyzullah, Musa Yakup ve Ayşe Hasan törenle anıldı. Törene Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Türkan bebeğin annesi Fatma Mollahasan, şehit yakınları, Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü, HÖH Başkan yardımcıları, Avrupa Birliği Parlamentosu milletvekili ve ALDE Partisi Eş Başkanı İlhan Küçük ve AP Milletvekili Atice Velieva Ali, HÖH Kırcaali İl Başkanı Resmi Murat, bölgeden ve ülkenin diğer bölgelerinden HÖH milletvekilleri, Türkiye’den göçmen dernekleri temsilcileri ile bölge halkı katıldı. Mezarlıkta yapılan duanın ardından Türkan Bebek anıtına çelenkler bırakıldı.

HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı törende yaptığı konuşmada, “Türkan ve komünist rejimin kurbanları, ayaklar altına alınan insan hakları, şerefi, onuru, adı, dini uğruna verilen mücadelenin simgesi haline geldi. Bu yüzden HÖH olarak bizler her yıl Mogilyane köyündeyiz” ifadelerini kullandı. Karadayı, “HÖH onur ve haysiyetimizi, adlarımızı, dinimizi, dilimizi, kültürümüzü, geleneklerimizi, kimliğimizi geri kazanmamız için kuruldu. Bugün hala hak ve özgürlükler için mücadeleye ihtiyaç vardır. Haklarımız bugün yine derdimiz oldu” diye sözlerini sürdürdü.

Konuşmaların ardından tören Başmüftü Yardımcısı Beyhan Mehmet’in tüm Bulgarlaştırma süreci kurbanlarının ruhu için okuduğu dua ile son buldu.

Kaynak:https://kircaalihaber.com/kircaali/kayaloba-koyunde-turkan-bebek-ve-diger-asimilasyon-sehitleri-anildi (Erişim tarihi, 27.12.2021)

Bu içerik 27.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.