Karadağ ve Sırbistan başbakanlarının Belgrad’da gerçekleştirdiği görüşmeye iyimser bir hava hâkim oldu

Resim

İki ülke ilişkilerinin sallantılı olduğu dönemde Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapiç ve Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç Çarşamba günü Belgrad’da bir araya geldi. Geçtiğimiz aralık ayında başbakan seçildikten sonra Belgrad’a ilk resmî ziyaretini gerçekleştiren Krivokapiç, Belgrad’daki basın toplantısında “Medyada maalesef kötü niyetle hazırlanmış bazı haberler yer alıyor, oysa bunlara kimsenin ihtiyacı yok. Geçmişte ne yaşandığını unutmamız ve bizi birbirimize bağlayacak unsurlar bulmamız gerekiyor. Tartışmalı konulara hiç değinmeyip ekonomiye odaklanmamız gerekiyor” şeklinde bir açıklama yaptı.

Önceki Karadağ hükümeti, Karadağ’da Sırp Ortodoks Kilisesi ve Sırp azınlık konularında Sırbistanlı yetkililerle ters düşmekteydi. Sırbistan, hükümeti Sırp karşıtı politikalar izlemekle suçlarken hükümet de Sırbistan’ı içişlerine karışmakla suçluyordu. Dönemin muhalefetinin seçimi kazanmasından sonra kurduğu yeni hükümet de ilişkileri düzeltmeyi başaramadı. Önceki hükümetin “istenmeyen kişi (persona non grata)” ilan ettiği Sırp büyükelçi hakkındaki karar tersine çevrilmedi ve ayrıca Karadağ Parlamentosu haziran ayında Srebrenica Soykırımı’nı tanıdı.

Sırbistan Başbakanı Brnabiç de Karadağlı mevkidaşı Krivokapiç’in Belgrad’a gerçekleştirdiği ilk resmî ziyaretinde tartışmalı konuları ele almak istemediklerini ve bu konuların zamanla çözüleceğini umduğunu belirtti. Sırbistan Tarım Bakanı Branislav Nedimoviç’in Başbakan Krivokapiç’i kot pantolonla karşılamasından ötürü yaşanan protokol krizine de değinen Brnabiç, bundan dolayı özür dileyerek “Nedimoviç kıyafet yönetmeliğini önemli görmediği için sık sık ihlâl ediyor. Protokollere saygı duyuyorum ama insanların kişisel tercihlerini de anlayışla karşılamamız gerekir, Nedimoviç’in bu davranışında bir kasıt yoktu” dedi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç de Krivokapiç ile görüşerek iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi çağrısı yaptı. Vuçiç, ekonomi konusunda işbirliğini geliştirmeleri gerektiğini de ifade etti.

Bu içerik 03.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 81 kez okundu.