Karadağ Parlamentosu, Srebrenica Soykırımı’nın tanınması ve inkârının cezalandırılmasına ilişkin yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etti.

Karadağ Parlamentosu Srebrenica Soykırımı’nın tanınmasını kabul etti.  Soykırımın tanınması kararının yasalaşması için 55 milletvekili kabul, 19 milletvekili red ve 7 milletvekili çekimser oy verdi.

Ayrıca parlamento, soykırımı inkâr eden Adalet, İnsan ve Azınlık Hakları Bakanı Vladimir Leposaviç'in de görevden alınmasına karar verdi. Leposaviç'in görevden alınması Başbakan Zdravko Krivokapiç tarafından teklif edilmişti.

Parlamentonun aldığı kararlar koalisyon hükümetinin en büyük ortağı olan Sırp yanlısı “Demokratik Cephe” tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Parlamento çalışmalarına katılmayarak, boykot kararı alan Demokratik Cephe’nin, Karadağ’da yeni bir siyasi krize neden olacağı öngörülüyor.

Başbakan Krivokapiç geçtiğimiz günlerde ülkedeki en büyük dini topluluk olan Sırp Ortodoks Kilisesi’nin konumu ve hakları ile ilgili resmi bir anlaşmanın imzalanmasını ertelediği için de Demokratik Cephe tarafından yoğun bir şekilde eleştiriliyordu.

Soykırımın kabul edildiği oturumda Karadağ Parlamentosu ayrıca, 2,46 milyar avro para girişi öngören 2021 Yılı Bütçe Yasasını da karşı ve çekimser oy olmadan, 42 lehde oyla kabul etti. 2021'de Çin Eximbank ile 127 milyon avro tutarında kredi anlaşması yapılmadığı takdirde yeni borçlanma olmayacak.

Kaynak:https://rs.n1info.com/region/usvojen-zakon-o-budzetu-u-crnoj-gori-glasa-se-o-rezoluciji-o-srebrenici/ (Erişim Tarihi: 20.06.2021)

Bu içerik 20.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 78 kez okundu.