Karadağ’ın yeni cumhurbaşkanı yemin ederek görevine başladı

ResimKaradağ’ın yeni cumhurbaşkanı Jakov Milatovic, birçok komşu ülkenin liderlerinin katıldığı yemin töreninde yemin ederek görevine resmen başladı. Yemin töreninde Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in yanısıra Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Bosna-Hersek’in üç üyeden oluşan Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nden Zeljka Cvijanovic, Denis Becirovic ve Zeljko Komsic, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Arnavutluk Başbakanı Bajram Begaj da hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Milatovic’in yerine geldiği eski cumhurbaşkanı Milo Djukanovic de törene katıldı.
Avrupa yanlısı öğelerin dikkat çektiği konuşmasında Milatovic, görevi tarihî bir dönemde devraldığını söyleyerek ülkede bir uzlaşı ortamının oluşması için diyaloğu öne çıkaracağını ve Karadağ’ın AB’ye entegrasyonunu hızlandıracağını ifade etti. Milatovic, “Benim görevim, bütün vatandaşların eşit fırsatlara sahip olduğu; eğitimin ve sıkı çalışmanın başarıya ulaşmak için ana araçlar olduğu bir Karadağ yaratmak. Daha iyi bir Karadağ yaratmak amacıyla vereceğimiz ortak mücadele için gereken uyumun yaratılmasını sağlayacağım. Hepimiz, demokratik kurumları oluşturmak gibi bir görevle yükümlüyüz.” dedi.
Milatovic, Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Djukanovic’i mağlup ederek beş yıllığına cumhurbaşkanı seçilmişti. Milatovic, Djukanovic’in liderlik ettiği Karadağ Sosyalistlerinin Demokratik Partisi’nin 30 yıl aradan sonra ilk kez mağlup edildiği 2020 genel seçimlerinden sonra kurulan hükümette Ekonomik Kalkınma Bakanı olarak görev yapmıştı. Hükümet, parlamentodaki desteğini yitirince Milatovic, “Avrupa Şimdi! Hareketi” (Pokret “Evropa Sad!”) isimli bir parti kurmuştu. Partinin, anketlerin gösterdiğine göre Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde birinci parti olması bekleniyor.

Kaynak: https://n1info.rs/english/news/new-montenegrin-president-sworn-in (Erişim tarihi, 24.05.2023)
Bu içerik 20.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 39 kez okundu.