Karadağ’ın Rusya yanlısı Meclis Başkanı güvenoyu aldı

Resim
Karadağ’da Rusya yanlısı Yeni Sırp Demokrasi Partisi Lideri Andrija Mandic hakkında Sosyalist Demokrat Parti tarafından sunulan güvensizlik oyu teklifi reddedildi. Mecliste düzenlenen gizli oturumda 27 milletvekilinin aleyhte oyuna karşılık 44 milletvekilinin lehte oyunu alan Mandic, Karadağ Parlamentosunun başkanlık görevini üstlenmeye devam edecek.
Karadağ’ın ana muhalefet partisi konumundaki Sosyalist Demokrat Parti, Bosna’daki Sırp Cumhuriyeti lideri Milorad Dodik’in Mandic tarafından 27 Şubat tarihinde Karadağ’da ağırlanmasının ardından harekete geçmişti. Dodik, Rusya ve Belarus’un otoriter liderleri Vladimir Putin ve Alyaksandr Lukashenha ile gerçekleştirdiği görüşmelerin hemen ardından Karadağ’ı ziyaret ederken, gelişi hem Karadağ’da hem de Bosna’da şiddetli protestolara yol açmış ve Bosna’nın Karadağlı yetkililere protesto notu göndermesine neden olmuştu. Protesto notunda vurgulanan madde ise Dodik’in Mandic’i ziyaretinin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında Bosna Hersek bayrağının değil yalnızca Sırp Cumhuriyeti’nin bayrağının yer alması olmuştu.
 
 
Sosyalist Demokrat Parti Meclis Başkanı Andrija Mandic’i, kabinesinde Karadağ’ın Sırbistan’ın ulusal bayrağına benzerliğiyle bilinen eski üç renkli bayrağını bulundurmak, Büyük Sırbistan milliyetçiliğinin destekçisi olmak, Karadağ’ın Avrupa yolunda “boynundaki ağırlık” olmak ve Karadağ Meclisini "parti, milliyetçi ve Avrupa karşıtı çıkarlar" doğrultusunda kötüye kullanmakla suçluyor.

 
Bu içerik 11.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 14 kez okundu.