Karadağ’ın devlet “server”ları siber saldırıya uğradı: Yetkililer saldırıdan Rusya’yı sorumlu tutuyor

Resim22 Ağustos’ta Karadağ hükümetinin devlet sunucularına (“server”) yönelik siber saldırıların gerçekleştirildiği açıklamasının ardından bu kez Cuma günü Kamu Yönetimi Bakanı, sunucularının tekrar saldırıya uğradığını açıkladı. Bakan, yetkililerin saldırıyı savuşturacak önlemleri tam zamanında aldığını ve bazı sunucuların geçici olarak kullanım dışı hâle getirildiğini açıkladı. Hükümetin gensoru önergesiyle düşürülmesinin ardından yakında koltuğunu bırakacak olan Başbakan Dritan Abazovic, siber saldırıların oldukça tehlikeli olduğunu ve politik saiklerle yapıldığını açıkladı. Abazovic, “Vatandaşların kişisel bilgileri tamamen güvendedir. Devletimize ve kurumlarına yönelik bütün (siber) saldırılar püskürtülmüştür. İlk saldırı, geçen hafta hükümet düşürüldükten birkaç saat sonra gerçekleştirilmişti. Hükümetin düşürülmesinin istikrarsızlığa yol açabileceğini söylemiştim.” dedi.

Başbakan Abazovic’in çağrısıyla Cuma günü toplanan Millî Güvenlik Ajansı, siber saldırılardan Rusya’yı sorumlu tuttu. Millî Güvenlik Ajansı basına, “Bu siber saldırının arkasında organize Rus istihbarat servisleri bulunuyor. Bu tarz bir saldırı Karadağ’da ilk defa gerçekleşti ve bu uzun süredir planlanıyordu.” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Karadağ 1 Mart’ta Avrupa Birliği’nin Rusya karşıtı yaptırımlarına katılmış, Dışişleri Bakanlığı da bazı Rus diplomatları “istenmeyen kişi” (persona non grata) ilan etmişti. Rusya 7 Mart tarihinde Karadağ’ı Rusya karşıtı davrandıkları gerekçesiyle “düşman devletler” listesine eklemişti. Aralarındaki güçlü tarihsel bağlara karşın, özellikle Rusya’nın Kırım’ı işgalinin ardından Karadağ’ın NATO üyeliği hedefiyle Rusya karşıtı yaptırımlara katıldığı 2014 yılından beri iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmiş durumda. İlişkiler, Karadağ’ın ülkedeki darbe girişiminden Rusya’yı sorumlu tuttuğu 2016 yılında daha da gerilmişti. 2019 yılında Karadağ Yüksek Mahkemesi, Sırp yanlısı bir parti olan Demokratik Cephe’nin iki liderini, iki Rus istihbarat görevlisini ve sekiz Sırp vatandaşını darbe girişiminde bulundukları gerekçesiyle 15 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Bu içerik 31.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 60 kez okundu.