Karadağ ile Sırp Ortodoks Kilisesi arasında temel anlaşma imzalanmak üzere

Resim

Sırp Ortodoks Kilisesi yayınladığı basın bildirisinde Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfiriye’nin Karadağ Başbakan Yardımcısı Dritan Abazoviç, Kültür ve Eğitim Bakanı Vesna Bratiç ve iktidar koalisyonundaki partilerin liderleriyle bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu. Görüşmede Karadağ hükümeti ile Sırp Ortodoks Kilisesi arasında imzalanması beklenen temel anlaşmanın detayları hakkında konuşuldu. Temel anlaşma, Sırp Ortodoks Kilisesi’ne bağlı olan Karadağ Metropolitliği’nin statüsünü düzenleyecek. Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi’nin (DPS) liderliğindeki önceki hükümetin yürürlüğe koyduğu dinî azınlıklar hakkındaki kanun, Sırp Ortodoks Kilisesi mülklerine el koyulmasının önünü açacağı gerekçesiyle eleştirilmişti. 2020’deki genel seçimler sonucu DPS iktidarının sonlanmasıyla başa gelen Sırp yanlısı yeni hükümet, Sırp Ortodoks Kilisesi ile ilişkileri geliştirmeye çalışıyor.
Karadağ’da Başbakan Yardımcısı Abazoviç ile Başbakan Zdravko Krivokapiç arasında son birkaç haftadır süregelen bir gerginlik bulunuyor. İki siyasetçi de birbirlerine istifa çağrısında bulunmuştu. Abazoviç, hükümetin düşmesi için sunulan gensoru önergesini desteklemiş ve bir azınlık hükümeti kurulmasını önermişti. Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfiriye, kilisenin Karadağ siyasetine karışmayacağını açıkladı. Patrik, Karadağ’da siyasi gerginliğin azalmasıyla temel anlaşmanın imzalanacağından emin olduğunu belirtti.

Kaynak: https://rs.n1info.com/english/news/serbian-patriarch-says-church-wont-get-involved-in-montenegrin-politics (Erişim tarihi, 02.02.2022)

Bu içerik 28.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 54 kez okundu.