Karadağ devlet televizyonu, Srebrenitsa Soykırımı’nı anlatan “Quo Vadis, Aida?” filmini yayınladı

Resim

Karadağ devlet televizyonu RTCG, Srebrenitsa Soykırımı’nı konu alan “Quo Vadis, Aida” (Nereye Gidiyorsun, Aida?) filmini Çarşamba akşamı yayınladı. Karadağ’da ilk kez televizyon izleyicisiyle buluşan film, geçtiğimiz Aralık ayında başkent Podgorica’daki İnsan Hakları Film Festivali’nde gösterilmişti. Muhalefetteki “Boşnak Parti”, bölgede barışa katkı sağlayacağını öne sürerek devlet televizyonunu bu kararından ötürü kutladı.

Quo Vadis, Aida?, Oscar’a En İyi Uluslararası Film dalında aday gösterilmiş ve Avrupa Film Ödülleri’nde En İyi Film Ödülü’nü almıştı. Yönetmenliğini ve senaristliğini Jasmila Zbaniç’in yaptığı film, Srebrenitsa’nın 1995’te Ratko Mladiç önderliğindeki Bosnalı Sırp kuvvetlerinin eline geçmesinin ardından, Birleşmiş Milletler’de çalışan Boşnak bir tercümanın ailesini soykırımdan kurtarma çabalarını anlatıyor. 1995 yılı Temmuz ayında gerçekleşen Srebrenitsa Soykırımı’nda çocuklar dahil 7.000’den fazla erkek katledilmiş, 40.000’den fazla kadın, çocuk ve yaşlı sürgün edilmişti.

Karadağ Parlamentosu geçtiğimiz Haziran ayında Srebrenitsa Soykırımı’nı resmen tanımış olsa da, farklı etnik yapılardan oluşan ülkede bu konu üzerinde bir uzlaşı yok. Soykırımı tanıma kararı muhalefetin ve iktidar koalisyonundan iki partinin desteğiyle geçmiş, fakat iktidar koalisyonundaki en büyük blok olan “Karadağ’ın Geleceği İçin” bloku, tasarıyı ülkedeki Sırp toplumuna bir saldırı olarak nitelendirerek karşı yönde oy kullanmıştı. Srebrenitsa’da yaşananların soykırım olduğu yönünde karar veren Lahey’deki mahkemenin meşruiyetinin olmadığını söyleyen Adalet, İnsan Hakları ve Azınlık Hakları Bakanı ise oylamanın yapıldığı gün parlamento tarafından görevinden azledilmişti.

Filmin yayınlanması kararına Sırbistan’dan tepkiler geldi. Ülkenin en çok satış yapan ve hükümete yakınlığıyla bilinen Informer gazetesi, olayı internet sitelerinden “Karadağ Sırbistan’ı Yine Sırtından Bıçakladı!” başlığıyla duyurdu. Hükümete yakınlığıyla bilinen bir başka çok satan gazete Alo! da olayı internet sitelerinden “Sırbistan’ın Sırtındaki Bıçak: Karadağ’daki Sırp Karşıtı Propaganda” başlığıyla duyurdu.

Bu içerik 29.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 135 kez okundu.