Karadağ'da yeni siyasi kriz: Abazoviç, yeni seçimlerden de bahsediyor

Metropolit Joanikije’nin geçtiğimiz hafta olaylı bir şekilde tahta çıkması Karadağ'da hala güncelliğini koruyor.

Karadağ Başbakan Yardımcısı Dritan Abazoviç, İçişleri Bakanı Sergej Sekuloviç ve Emniyet Müdürü Zoran Brdjanin'in hükümet ortaklarının talep ettiği gibi görevden alınmaları halinde koalisyon hükûmetini devirmekle tehdit etti.

Resim

Abazoviç tehdidini Başbakan Zdravko Krivokapiç'in İçişleri Bakanı ve polis şefini yeni Sırp metropolitinin tahta çıkışına karşı protestoları dağıtmakta tereddüt etmekle suçlamasının ardından açıkladı.

Krivokapiç, Çetine’deki olayların ardından poliste bir iç soruşturma başlatıldığını duyurdu ve "hangi pozisyonda olursa olsun veya hangi siyasi parti onu koruyorsa korusun" hiç kimsenin bağışlanmayacağını söylemişti.

Abazoviç’in tehditlerine karşılık olarak hükûmetteki diğer iki blok, İçişleri Bakanı ve polis şefini Çetine'deki protestoyla ilgili hükûmet kararlarını uygulamayı reddetmekle suçlayarak polis yönetimi hakkında soruşturma talep etti. Koalisyon hükûmetinin en büyük ortağı olan Sırp yanlısı Demokratik Cephe, Başbakan'ı, Sekuloviç ve Brdjanin'i görevden almaya çağırdı. Bir diğer ortak parti olan Demokratik Karadağ, Abazoviç'e, cesareti varsa Başbakanı görevden alması için meydan okudu ve Abazoviç’in blöf yaptığını iddia etti.

Avrupa Parlamentosu Karadağ Raportörü Tonino Picula ise Karadağ Metropoliti Joanikije'nin tahta çıkmasının dini karakteri aştığını değerlendirerek, Çetine'deki olaylarda Sırbistan'ın rolünü dışlamadığını söyledi. Picula, Karadağ’da parlamento seçimlerinden bir yıl sonra halen derinden bölünmüş bir toplumun unsurları görüldüğü için Avrupa Birliği’nin hoşnutsuzluğunu dile getirdi.

Bu içerik 10.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 88 kez okundu.