Karadağ’da yeni hükümet kuruldu

Resim

Karadağ’da kurulan yeni hükümet, 28 Nisan’da yapılan güven oylamasında 81 oyun 45’ini aldı ve göreve başladı. Görev süresi bir yıl olacak olan yeni hükümet, ülkeyi gelecek baharda yapılacak erken seçimlere hazırlayacak. Bir azınlık hükümeti olan yeni hükümetin başbakanı, Siyahtan Beyaza İttifakı’nın lideri Dritan Abazoviç oldu. Yeni hükümet, Siyahtan Beyaza İttifakı’nın yanı sıra Sırp yanlısı Sosyalist Halk Partisi, Sosyal Demokrat Parti, Boşnak Partisi ve iki Arnavut partisinden oluşan koalisyon tarafından desteklenirken, Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç’in lideri olduğu Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi tarafından da dışarıdan destekleniyor. Sosyal Demokratlar karşı oy kullanırken, önceki hükümette yer alan Karadağ’ın Geleceği İçin ile Barış Bizim Ülkemiz ittifakları, güven oylamasını boykot ettiler.
Başbakan Dritan Abazoviç yeni hükümetin, reformları ve AB ile entegrasyonu hızlandıracağını belirterek kutuplaşmış haldeki ülkenin siyasal ve sosyal istikrara ihtiyaç duyduğunu söyledi. Toplumdaki havayı düzeltmek ve kutuplaşmayı azaltmak için aktif bir siyasal diyalog başlatacağını söyleyen Abazoviç, Karadağ’ın ikiye bölünmek zorunda olmadığını ve farklılıklara kucak açabileceğine inandığını ifade etti. Ekonomik büyümenin sağlanmasını ve hukukun üstünlüğünün hayata geçirilmesini öncelik olarak belirlediğini ifade eden Abazoviç, organize suçlara ve yolsuzluğa karşı da mücadele edeceğini belirtti.
Önceki hükümet, azınlık hükümetine liderlik eden Siyahtan Beyaza İttifakı’nın sunduğu gensoru önergesi sonucu 4 Şubat’ta düşmüş ve yeni hükümet kurulması gerekliliği doğmuştu. Önceki hükümetin içinde bulunan ve son güven oylamasını boykot eden Karadağ’ın Geleceği İçin ve Barış Bizim Ülkemiz ittifakları, Siyahtan Beyaza İttifakı’nın lideri Abazoviç’i, 2020 seçimlerinin sonucuna ihanet etmekle suçlamıştı.

Kaynak: https://tinyurl.com/2p8hryye (Erişim tarihi, 04.05.2022)

Bu içerik 28.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 57 kez okundu.