Karadağ’da muhalefet ve iktidar koalisyonundan bir parti erken seçim çağrısı yaptı

Resim

Karadağ’da muhalefet partileri, hükümete karşı önceden vermiş oldukları gensoru önergesini geri çekerek 13 Aralık Pazartesi günü erken seçim çağrısında bulundu. Muhalefet partilerinin bütün milletvekilleri, hükümetin ülkeyi siyasal ve kurumsal felce uğrattığı ve Karadağ’ın AB’ye entegrasyonunu durma noktasına getirdiği gerekçesiyle 30 Kasım’da Başbakan Zdravko Krivokapiç’in hükümetini düşürmek için verilen gensoru önergesini imzalamıştı. Oylamanın yapılacağı Pazartesi günü muhalefet, gensoru önergesini geri çekti ve iktidar koalisyonunu erken seçim şartlarını konuşmaya davet etti. Muhalefetin ortak açıklamasında, “Demokratik Cephe zaten erken seçim yönünde bir çağrı yapmıştı, biz de gecikme olmaksızın hemen erken seçim görüşmelerinin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Parlamentoda yeni bir çoğunluğun oluşacağını düşünüyoruz, bu da hükümetin düşmesi için yeterli koşulu sağlıyor” ifadesi yer aldı.

İktidar koalisyonundaki en büyük parti olan Sırp yanlısı Demokratik Cephe, hükümet değişikliği görüşmelerinde sonuç alınamayınca 11 Aralık’ta erken seçim çağrısında bulunmuştu. Demokratik Cephe, tamamı partisiz bakanlardan oluşan hükümetin partili bakanlarla değiştirilmesi yönünde talepte bulunuyordu. Fakat Başbakan Krivokapiç ve iktidar koalisyonundaki en küçük blok olan “Siyah-Beyaz” ittifakı, bu talebi reddetti. Demokratik Cephe liderlerinden Andrija Mandiç, bu durumun sürdürülemez olduğunu öne sürerek 2022 baharında erken seçim yapılması yönünde çağrı yaptı.

Başbakan Krivokapiç erken seçim olmayacağını belirterek, iktidar koalisyonundaki partileri muhalefetle işbirliği yapmamaları hususunda uyardı. Başbakan, “Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi (ana muhalefet partisi) ile işbirliği yapacak olanlar siyasi arenadan silineceklerdir.” açıklamasında bulundu.


Bu içerik 13.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 197 kez okundu.