Karadağ’da muhalefet, hükümeti düşürmek için gensoru önergesi hazırladı

Resim

Karadağ Parlamentosunda yer alan 40 muhalefet milletvekilinin tamamı, Pazartesi günü Başbakan Zdravko Krivokapiç’in hükümetini düşürmek için bir gensoru önergesi imzaladı. Hükümeti destekleyen milletvekillerinin sayısı 41 olduğundan dolayı, muhalefetin gensoru için karşı taraftan en az bir milletvekilinin daha desteğini alması gerekecek.

Krivokapiç, görevdeki Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç’in Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi’nin (DPS) neredeyse üç dönem süren iktidarını geçen seneki seçimde galip gelerek sonlandırmayı başarmıştı. Parlamentodaki Sırp yanlısı partilerin desteklediği hükümet, Avrupa Birliği üyeliği yolunda bir gelişme sağlayamadığı ve Sırp Ortodoks Kilisesi’ne desteği nedeniyle eleştirilerin hedefi oluyor.

Muhalefet partileri yaptıkları ortak açıklamada, “Hükümet ülkemizi siyasal ve kurumsal olarak tamamıyla felç etti. Bu sebeple Karadağlı yurttaşların gerçek ihtiyaçlarına cevap veremez, uluslararası ortaklarımızın reform taleplerini ve beklentilerini yerine getiremez oldu. Hükümetin sorumsuzluklarından dolayı Karadağ’ın Avrupa Birliği’ne entegrasyonu durma noktasına geldi.” görüşünü dile getirdiler.

Krivokapiç’in “teknokrat” yakıştırması yapılan hükümeti, herhangi bir siyasal partiye bağlılığı olmayan 12 bakandan oluşuyor. Pazartesi günü koalisyonun çoğunluk blokunun lideri Andrija Mandiç, hükümetin yeniden oluşturulması ve teknokrat bakanların yerine partili bakanların atanması yönünde çağrılar yapmıştı. Mandiç’e göre muhalefetin sunduğu gensoru önergesi, koalisyonu oluşturan partilere hükümetin yeniden oluşturulması konusunu masaya yatırmak için bir sebep daha yaratmış oldu. Sosyal Adalet için Sivil Toplum Hareketi’nden Ines Mrdoviç’e göre hükümetin düşmesi pek mümkün görünmüyor. Mrdoviç, koalisyon partilerinin liderleri arasında anlaşmazlıklar olduğunu belirtmekle beraber, hiçbir milletvekilinin hükümeti düşürme yükünü sırtlamak istemeyeceğini iddia ediyor.

 

Bu içerik 30.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 82 kez okundu.