Karadağ’da Metropolit Yoanikiye’nin tahta çıkma töreni olaylı geçti: 60 yaralı, 14 gözaltı

Resim

Sırp Ortodoks Kilisesi Karadağ Metropoliti Yoanikiye’nin Çetine şehrindeki tahta çıkma töreni, şehirde iki gün boyunca protesto edildi ve polisle çatışmalar yaşandı.

Karadağ milliyetçileri, tahta çıkma töreninin kutsal olarak gördükleri Çetine şehrinde yapılmasının Sırbistan’ın ve Sırp Ortodoks Kilisesi’nin ülkede etkisini artırma çabası olduğunu öne sürerek törenin başka bir şehirde yapılmasını talep etmekteydiler. Tahta çıkma töreninden bir gün önce protestocular Çetine’ye giden bütün yoları kapatarak, Sırp Ortodoks Kilisesi’nin temsilcilerinin şehre gelmesini engellemek istedi. Bu çabalara rağmen Yoanikiye’nin tahta çıkma töreni yoğun güvenlik önlemleri ve polis koruması altında kiliseden önemli sayıda temsilcinin de katılımıyla pazar günü Çetine’de gerçekleşti.

Protestocular polise molotof kokteyli ve maytap fırlatırken, polis biber gazıyla karşılık verdi. İki gün süren protestoların ve çatışmaların ardından 30’u polis 60 kişi yaralandı. Protestocular tedavilerinin ardından taburcu edilirken, dört polis hastaneye sevkedildi. Aralarında Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç’in en yakın danışmanlarından birinin de olduğu 14 kişi gözaltına alındı.

Törenin ardından Metropolit Yoanikiye ve Sırp Patriği Porfiriye helikopterle başkent Podgorica’daki bir katedrale götürüldü. Yeni metropolit Yoanikiye tebrikleri kabul ederken, Çetine’de yaşanan olaylar hakkında da konuştu. Çetine’de istenmediklerini duyduğuna üzüldüğünü belirten metropolit, kendilerinin protestolara nefretle değil dualarla karşılık verdiklerinden dolayı huzurlu olduğunu belirtti. Metropolit ve patrik; Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapiç, iki bakan ve çeşitli partilerin temsilcileri tarafından karşılandı.

Metropolit Yoanikiye’ye tebriklerini ileten Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Karadağ’daki isyanların suni olarak yaratıldığını, temelinde hakiki bir nefretin değil bazı Karadağlı siyasetçilerin bulunduğunu iddia etti.

Bu içerik 05.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 66 kez okundu.