Karadağ’da binlerce vatandaş erken seçim talebiyle sokaklara döküldü

ResimKaradağ’da Salı günü binlerce vatandaş Karadağ Parlamentosunun önünde toplanarak erken seçim talebinde bulundu ve Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini sınırlayan yasal düzenlemeyi protesto edip düzenlemenin geri çekilmesini istedi. Protestoda üzerlerinde “Nefret saçmayı bırakın”, “Artık bir tercihimiz yok – seçim istiyoruz”, “Avrupa Birliği için” yazılı dövizler taşıyan eylemciler, Karadağ Başbakanı Dritan Abazovic ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic aleyhine hakaret içerikli sloganlar attılar. Protestoyu düzenleyen organizatörlere göre protestoya 15 bin civarında katılım sağlandı. Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic’in partisi olan Karadağ Sosyalistlerinin Demokratik Partisi (DPS) ve koalisyon ortakları da vatandaşları protestoya çağıranlar arasındaydı. DPS temsilcisi Danijel Zivkovic, “Ülkedeki düzeni yeniden tesis etmeli ve ülkeyi tekrardan Avrupa istikametine sokmalıyız. Bu, ülkede normal bir yaşam verme savaşı. Bırakın seçim yapılsın, insanlar sözünü söylesin. Daha yeni başladık ve hedeflerimize ulaşana kadar durmayacağız.” dedi. Cumhurbaşkanı Djukanovic de protestoya Twitter üzerinden destek verdi.

Cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlayan yasal düzenleme, Sırp yanlısı “Demokratik Cephe” Partisi tarafından sunulmuş ve Başbakan Abazovic’in “Siyahtan Beyaza” Koalisyonu ise Cumhurbaşkanı Djukanovic’i, Slobodan Miloşevic döneminde görev yapmış bir diplomat olan Miodrag Lekic’e hükümet kurma yetkisi vermeye zorlamak için bu düzenlemeye desteğini sunmuştu. Cumhurbaşkanı Djukanovic bu düzenlemeyi parlamentoda tekrar oylanmak üzere geri yollamıştı. Ancak düzenlemeler parlamentodan tekrar geçerse, Djukanovic bu sefer düzenlemeyi imzalamak zorunda. Avrupa Birliği de yasal düzenlemenin parlamentodan geçirilme şekli hakkında kaygılarını ileterek, “Bütün aktörler ülkedeki kurumsal krizi daha da derinleştircecek ve demokratik kurumların altını oyacak hareketlerden kaçınmalıdır. Tüm yasama faaliyetleri Anayasa ile uyumlu olmalıdır.” şeklinde bir açıklamada bulundu. Avrupa Birliği ayrıca, önceliğin ülkedeki uzlaşı ortamının yaratılmasına verilmesini ve 22 Kasım’da parlamentoda yapılacak olan Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçimlerinin bir an önce sorunsuz şekilde tamamlanmasını talep etti.

Kaynak: https://rs.n1info.com/english/news/thousands-protest-in-montenegro-over-law-on-president-demand-elections/ (Erişim tarihi, 09.11.2022)
Bu içerik 08.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 47 kez okundu.