Karadağ’da Abazoviç yeni hükümeti kuracak, protestolar devam ediyor

Resim

Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Dukanoviç, yeni hükümeti kurma yetkisinin Sivil Hareket URA’nın lideri Dritan Abazoviç’e verildiğini duyurdu.
Kurulacak olan azınlık hükümeti, URA, Arnavut ve Boşnak azınlık partileri ve SNP’den oluşacak. DPS ve diğer iki sosyal demokrat parti bu hükümetin kurulmasına destek verecek.
URA’nın resmi Twitter hesabından SNP’nin yeni hükümette yer almayı kabul etmesinin ardından, "Karadağ’ın kaybedecek zamanı yok. Önümüzde kurumların önündeki engelleri kaldıracak, suç ve yolsuzlukla mücadeleyi güçlendirecek, seçim reformunu getirecek ve Karadağ'ı uzlaştıracak önemli hedeflerimiz var” açıklaması yapıldı. 
Yeni hükümetin kurulması, DPS’nin 30 yıllık saltanatından sonra Aralık 2020’de kurulan önceki hükümetin güven oylamasıyla düşürülmesinin ardından bekleniyordu. Güven oylamasının kaybedilmesi, bazı siyasi aktörler ve vatandaşlar tarafından, önceki hükümetin de bir parçası olan URA’nın gensoru önergesi vermesi nedeniyle ihanet olarak algılanmıştı.
Bu durum Karadağ’da kitlesel protestolara yol açtı. Karadağ’daki en büyük ikinci siyasi parti olan Demokratik Cephe, son birkaç hafta içinde hükümetin kurulmasına karşı bir protesto işareti olarak birkaç barikat kurdu.
Demokratik Karadağ Partisi (Demokratlar) Genel Başkanı Aleksa Beçiç, protestolar sırasında, halkın iradesinin hâkim olmadığı yerde yolsuzluk ve suçun hüküm sürdüğünü ve Karadağ’ın bir daha asla bölünme yaşamaması gerektiğini söyledi. Twitter’dan yaptığı açıklamada, “DPS-URA koalisyonunun resmileştirilmesi yoluyla vatandaşların seçim iradesine ihanet edildiği ve DPS’nin iktidara dönüşü sürecinin devam ettiğini” yazdı.
Abazoviç yeni hükümetin kurulması için görevlendirildikten sonra, Karadağ’da siyasi manzara sakinleşmeyecek gibi görünüyor. 10 Mart Perşembe günü yeni bir protesto yürüyüşü planlanıyor. Abazoviç liderliğinde kurulacak yeni hükümetin Karadağ’ı siyasi krizden çıkarıp çıkaramayacağı, yargı sisteminde reform yaparak AB’ye katılım sürecini hızlandırıp hızlandıramayacağı ise henüz belli değil.

Kaynak: https://paply.org/4v2 (Erişim tarihi, 09.03.2022)

Bu içerik 08.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 67 kez okundu.