Karadağ Cumhurbaşkanı’ndan Kosova ile sınır anlaşmasının yeniden gözden geçirilmesine açık kapı

ResimKaradağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic’in Çarşamba günü gerçekleştirdiği Kosova ziyaretiyle birlikte tartışmalı Kosova-Karadağ sınır anlaşması tekrar gündeme geldi. Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Karadağlı mevkidaşı düzenledikleri ortak basın toplantısında Kosova-Karadağ sınırının yeniden belirlenmesiyle ilgili açıklamalarda bulundular.

Kosova-Karadağ sınırıyla ilgili üzerinde uzlaşılan üç metnin daha önce Kosova parlamentosunda onaylandığını hatırlatan Osmani, iki ülke arasındaki ilişkilere dair her konunun karşılıklı saygı çerçevesinde görüşüleceğini ve geliştirileceğini belirtti. Kosova ve Karadağ’ın ikili ilişkilerinin zedelenmesine asla izin vermemeleri gerektiğini dile getiren Osmani, iki ülke cumhurbaşkanlarının 2018 yılında yaptıkları ortak bildiride öngörülen ortak bir teknik çalışma organı oluşturulması meselesini ise dostane ve esaslı görüşmeler ile gerçekleştirilecek teknik bir konu olarak niteledi.

Kosova ve Karadağ’ın eski cumhurbaşkanları Haşim Thaçi ve Filip Vujanovic tarafından dört yıl önce yapılan ortak bildiride hem uzlaşılan sınır anlaşmasının onaylanması hem de değiştirilme olasılığı öngörülmüştü. 2018 yılının Şubat ayında yayınlanan bildiride de anlaşmanın onaylanmasının ardından sınır çizgisinin belirlenmesi için ortak bir çalışma organı kurulacağı belirtilmişti. Bildiriyi takip eden ay içinde ise Kosova-Karadağ sınır anlaşması Kosova parlamentosunda onaylanmıştı.

Karadağ’ın yeni Başbakanı Dritan Abazovic’in konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde açıkladığı görüşlerinin aksine, Cumhurbaşkanı Djukanovic ise Kosova-Karadağ sınırının yeniden görüşülmesi konusunda açık kapı bıraktı. Sınır meselesinin bir anlaşmazlık kaynağı olarak iki ülke arasındaki ilişkileri zedelememesi gerektiğini dile getiren Djukanovic, “imzalamış olduğumuz belgelere bağlı kalacağımıza ve ortak sınır belirleme komisyonunun çalışmalarıyla birlikte üzerinde mutabık olduğumuz düzeltmeler için gerekli koşulları yaratacağımıza olan inancım tamdır” dedi.

Abazovic Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin sınır anlaşmasının yeniden gözden geçirilmesi talebine, Kosova ile Karadağ arasındaki sınır belirleme süreci sona ermiştir sözleriyle cevap vermişti.
 

 

Bu içerik 19.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 58 kez okundu.