Karadağ Cumhurbaşkanı, 1999 yılında katledilen Kosova Arnavutları için adalet istedi

Resim
Karadağ Cumhurbaşkanı Jakov Milatovic, Yugoslavya Ordusu’nun 25 yıl önce Karadağ ile Kosova arasındaki bir sınır kasabasında 2’si çocuk 6 Kosovalı Arnavut sivili öldürdüğü katliam hakkında konuştu. Katliamdaki gerçeklerin ortaya çıkarılması gerektiğini söyleyen ve adalet talebinde bulunan Karadağ Cumhurbaşkanı Milatovic, kurbanlar için bir anıt inşa edilmesi gerektiğini de ekledi. “Kaludjerski laz” bölgesinde Yugoslavya Ordusu’nun açtığı ateş sonucu 2’si çocuk 6 sivil öldürülmüş, 5 sivil de yaralanmıştı. Katliam, NATO’nun Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç’in askerlerini Kosova’dan çekmesini amaçlayan ve 78 gün süren bombardımanın gerçekleştiği günlerde yapılmıştı. Savcılık verilerine göre, NATO bombardımanının yapıldığı Nisan ve Mayıs aylarında bombardımandan kaçmak isterken civar köylerde 11 Kosovalı Arnavut sivil daha öldürülmüştü.

Bu tür olayların Karadağ tarihinde kara bir sayfayı teşkil ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Milatovic, “Kurbanlar, adaleti hak ediyor. Bu yüzden, ülkedeki bütün yetkili kurumları bütün gerçeği açığa çıkarana ve suçu işleyenleri ortaya çıkarana kadar pes etmemeye çağırıyorum.” dedi.

2007 yılında Karadağ Başsavcılığı, Kosova sınırındaki savaş suçlarına karıştıkları iddiasıyla Yugoslavya Ordusu subayı Pavle Strugar’a ve 11 askere yönelik soruşturma başlatmıştı. Yargılama esnasında savcılık, Yugoslavya Ordusu’nun bir grup Kosovalı Arnavut mülteciye ateş açtığını iddia etmişti. Savunma tarafı ise ateşin Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) tarafından açıldığını, Yugoslavya Ordusu’nun ise UÇK’nin saldırılarına karşılık ülke sınırını koruduğunu ifade etmişti. 2013 yılında Bijelo Polje’deki Yüksek Mahkeme, savcılığın yeterli delil sunmadığı gerkekçesiyle sanıkları beraat ettirmiş, bir yıl sonra karar temyiz mahkemesinde onanmıştı.

Kaynak: https://balkaninsight.com/2024/04/18/montenegrin-president-asks-for-justice-for-1999-killings-of-kosovo-albanians/ (Erişim tarihi: 24.04.2024)

Bu içerik 18.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 18 kez okundu.