Karadağ Başbakanı, koalisyon ortaklarını Sırp Ortodoks Kilisesi’yle anlaşma yapmalarını engellemekle suçladı

Resim
Karadağ Başbakanı Dritan Abazoviç, kabinedeki bazı bakanları Sırp Ortodoks Kilisesi ile uzun zamandır imzalanması beklenen temel anlaşmanın yapılmasını engellemekle suçladı. Cuma günü yapılan kabine toplantısında Sosyal Demokrat Partiden bakanlar, Adalet Bakanlığının kendilerini temel anlaşma üzerindeki görüşmeler hakkında bilgilendirmediğinden şikayet ettiler. Başbakan Abazoviç, “Bu hükümet toplumda uzlaşmayı sağlamak ve reformlar yapmak üzere oluşturuldu, ama bazılarımızın bununla sorunu var. Burada sorun Sırp Ortodoks Kilisesi’ne karşı bir tavırdan ziyade, birilerinin ülkede etnik ve dinsel bölünmeler yaratma isteği. Eğer toplumda uzlaşmadan ziyade kavga isteyen varsa bu hükümetten istifa etsin. Siyasal şantajlara boyun eğmeyeceğim.” dedi.

Karadağ, bugüne kadar birkaç dinî toplulukla “temel anlaşma” imzaladı: 2011’de Katolik Kilisesi ile, 2012’de Müslüman ve Yahudi topluluklarıyla. Ancak ülkedeki açık ara en büyük inanç grubu olan Sırp Ortodoks Kilisesi ile hâlen bir temel anlaşma imzalanmış değil. Önceki hükümet, oluşturulan nihai taslağı Kilise’ye gönderse de anlaşmayı imzalamayı başaramamıştı. Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç’in partisi Karadağ Sosyalistlerinin Demokratik Partisi ve Sosyal Demokrat Parti, anlaşmanın imzalanması halinde Kilise’nin Sırp milliyetçiliğini körükleyeceğini ve Karadağ ulusunun altını oyacağını iddia ediyor.

Karadağ’da 2011’deki nüfus sayımına göre vatandaşların %72’si Ortodoks Hıristiyandır. Bu vatandaşların %70’i kendini Sırp Ortodoks Kilisesi’ne, kalan %30’u ise Karadağ Ortodoks Kilisesi’ne mensup görmektedir.

Kaynak: https://tinyurl.com/a5cc3mf2 (Erişim tarihi, 22.06.2022)
Bu içerik 17.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 66 kez okundu.