Karadağ Açık Balkan girişimine katılmayı planlamıyor, Ortak Bölgesel Pazara odaklanıyor

Resim
Karadağ Başmüzakerecisi Zorka Kordiç Vijesti'ye verdiği demeçte, Karadağ'ın Sırbistan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya tarafından başlatılan Açık Balkan girişiminden ziyade ülke için daha uygun olan ve Berlin süreci içindeki bir girişim olan “Ortak Bölgesel Pazar’a” odaklandığını söyledi.
Kordiç, Karadağ'ın Avrupa Birliği (AB) entegrasyon süreci söz konusu olduğunda bölgedeki en gelişmiş ülke olması nedeniyle hükûmetin yalnızca daha hızlı bir AB üyeliği aracı olarak bölgesel girişimlerin uygulanmasını desteklediğini söyledi. “Bu nedenle, öncelikle Berlin Süreci himayesinde, tüm Batı Balkan ülkelerini kapsayan bir siyasi girişim olarak Ortak Bölgesel Pazar Eylem Planı'nın uygulanmasına odaklanıyoruz” dedi.
Kordiç, Ortak Bölgesel Pazar’ın Açık Balkan'dan daha kapsayıcı olduğunu, çünkü seyahat özgürlüğünün yanı sıra dijital altyapıyı, inovasyonu ve AB standartlarına göre tek bir yatırım politikasını da içerdiğini belirtti.
Kordiç, Ortak Bölgesel Pazar’ın AB üyeliği hedefinin tamamlayıcı nitelikte olduğunu ve AB tarafından Batı Balkanların ekonomik kalkınması için sağlanan dokuz milyar avro değerindeki yatırım fonlarının kullanımı için de bir çerçeve sağladığını belirtti. Ayrıca AB’ye erken entegrasyon için Ortak Bölgesel Pazar’ın Açık Balkan girişiminden daha kapsayıcı bir nitelik taşıdığını vurguladı.

Kaynak: https://europeanwesternbalkans.com/2021/08/16/montenegro-does-not-plan-to-join-open-balkan-initiative-focuses-on-common-regional-market/ (Erişim tarihi, 18.08.2021)

Bu içerik 16.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 72 kez okundu.