Karadağ, Ukrayna’daki savaştan olumsuz etkilenen turizm sektörünü desteklemek amacıyla Suudi Arabistanlılara yönelik vize zorunluluğunu kaldırdı

Resim
Karadağ, ülkede önemli bir yer tutan turizm sektörünü desteklemek amacıyla Suudi Arabistanlı vatandaşlar için uygulanan vize uygulamasını geçici olarak kaldırdığını açıkladı. Başbakan Dritan Abazoviç, uluslararası toplumun Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımların ülke turizmini kötü etkilemesinin beklenmesinden dolayı, ülkelerinin cazibesini arttırması gerektiğini söyleyerek bu kararın sebebini açıkladı. Başbakan Abazoviç, “Doğu Avrupa’da yaşanan olumsuz gelişmeler, Rusyalı ve Ukraynalı turistlerin uğrak noktası olan Karadağ’ı da olumsuz etkileyecek. Bu sebeple yeni pazarlara yönelmemiz gerekiyor. Suudi Arabistanlı vatandaşlara vize zorunluluğunun kaldırılması turizm sektörümüze katkı sağlayacak” dedi. Abazoviç, Suudi havayolu şirketi Flynas’ın 1 Haziran tarihi itibarıyla Karadağ’a direkt uçuşlara başlayacağını açıkladı ve Suudi Arabistan’dan turistlerin gelmesini beklediklerini duyurdu.

Karadağ’da turizm sektörü, 2019’da ülke ekonomisinin %25’ini oluşturuyordu. 2020’deki pandemi koşullarından dolayı ülkeye gelen turist sayısındaki %85 azalmayla bu oran %3,5’a gerilese de 2021’de tekrar %22’ye yükseldi. Karadağ Turist Organizasyonu 20 Nisan’da, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden dolayı turizm gelirlerinin %20 oranında azalacağını ve bu kaybın Avrupa Birliği’nden ve Orta Doğu’dan gelecek turistlerle telafi edilmesi gerektiğini söylemişti. Resmî istatistiklere göre 2021’de ülkede konaklayan turistlerin %21’ini Rusya, Ukrayna ve Belarus uyruklu vatandaşlardı. Turistlerin %0,1’ini Birleşik Arap Emirlikli vatandaşlar oluştururken, Suudi Arabistanlı turiste hiç rastlanmadı. Başkent Podgorica’dan bir turist operatörü, Karadağ’da az sayıda 5 yıldızlı otel bulunduğu için tatillerinde yüksek harcama yapma alışkanlığı olan Suudi Arabistanlı turistlerden çok fazlasını ülkelerinde konuk etmeyi beklemediklerini, Karadağ’a inecek olan Suudi Arabistanlı turistlerin tatil için muhtemelen buradan Hırvatistan’a geçeceğini düşündüklerini ifade etti.

Kaynak: https://tinyurl.com/stp8pay9 (Erişim tarihi: 01.06.2022)
Bu içerik 26.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 84 kez okundu.