Karadağ, Srebrenica Soykırımı’nın inkârını yasakladı; Bakan Leposaviç görevinden alındı.

Karadağ Parlamentosu 17 Haziran 2021'de, Srebrenica Soykırımı’nın inkârının yasaklanmasına ilişkin olarak alınan kararı kabul etti. Ayrıca Karadağ Adalet, İnsan ve Azınlık Hakları Bakanı Vladimir Leposaviç'in sözkonusu soykırımı inkâr etmesi nedeniyle görevinden alınması da oylandı.

Srebrenica Soykırımı’nın inkârını yasaklayan karar, Karadağ Parlamentosunda üçte iki çoğunlukla 55 milletvekili tarafından kabul edildi. Muhalefette olan Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Đukanović liderliğindeki DPS Partisi, Sosyal Demokrat Partisi (SDP), Sosyal Demokratlar, Boşnak Partisi ve Arnavut partilerinin yanı sıra iktidarda yer alan URA ve Demokratik Karadağ Partisi üyeleri de alınan kararı kabul etti. Karadağ Parlamentosunun 19 milletvekili kararı reddederken, 7 milletvekili çekimser kaldı.

Srebrenica ile ilgili karar, bir grup muhalefet milletvekilinin desteğiyle Boşnak Partisi tarafından önerildi. Kararın savunucularından olan Boşnak Partisi milletvekili Ervin İbrahimoviç'e göre; alınan kararın amacı, Karadağ toplumununun demokratikleştirilmesi ve bölgedeki barışın sağlanmasıdır. Ayrıca Srebrenica Soykırımı’nın inkârını yasaklamak ve söz konusu kararın herhangi bir millete yönelik olmadığı mesajını iletmektir. Karadağ Parlamentosu, Temmuz 1995'te Srebrenica'da 8.000'den fazla sivil Boşnak’ın öldürülmesinin soykırım olduğunu bu kararla doğruladı.

Karadağ Parlamentosu, aldığı karar ile Srebrenica'daki soykırımı inkâr eden veya sorgulayan açıklama, eylem ve politikaları kınayarak, 11 Temmuz'u Srebrenica Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan etti.

 

KAYNAK: Slobodna Evropa

https://www.slobodnaevropa.org/a/31313417.html

Erişim: 22.06.2021 (14:10)

Bu içerik 22.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 81 kez okundu.