Karadağ, Sırp Ortodoks Kilisesi ile temel anlaşmanın bu hafta imzalanması bekleniyor: Karadağ Ortodoks Kilisesi de aynı hakları istiyor

ResimKaradağ’da hükümetin, Sırp Ortodoks Kilisesi ile imzalanacak temel anlaşmayı bu hafta parlamentonun onayına sunması bekleniyor. Sırp Ortodoks Kilisesi’nden daha küçük ve kanunen tanınmamış durumda olan Karadağ Ortodoks Kilisesi, temel anlaşmada Sırp Ortodoks Kilisesi için öngörülen hakların kendileri için de geçerli olması talebinde bulundu. Karadağ Ortodoks Kilisesi Metropoliti Mihailo, “Karadağ Ortodoks Kilisesi din adamlarının ve mensuplarının, Ortodoks kiliselerde ve manastırlarda dinî törenler düzenlemeye hakları olmalıdır. Bu kiliseler ve manastırlar Karadağ devletinin mülküdür, Sırp Ortodoks Kilisesi’nin değil” dedi. Temel anlaşmaya göre, Karadağ hükümeti Sırp Ortodoks Kilisesi’ne ait bütün kiliseleri ve manastırları Sırp Ortodoks Kilisesi’nin mülkü olarak kayda geçirmekle ve millîleştirilen mülklerin geri verilmesi sürecini başlatmakla yükümlü kılınacak. Anlaşmada, Sırp Ortodoks Kilisesi’nin izni olmadan yeni Ortodoks kiliselerinin inşa edilemeyeceği de yazıyor.

Son olarak 2011’de düzenlenen nüfus sayımına göre, Karadağ vatandaşlarının yüzde 72’si kendisini Ortodoks Hıristiyan olarak tanımlıyor. Ortodoks Hıristiyanların yüzde 70’i de kendisini Sırp Ortodoks Kilisesi’ne mensup olarak görürken, yüzde 30’u Karadağ Ortodoks Kilisesi’ne mensup olarak görüyor.

Kaynak: https://tinyurl.com/2mkb9c5j (Erişim tarihi, 06.07.2022)
Bu içerik 05.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 91 kez okundu.