Karadağ, Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne kabulüne karşı oy kullandığını duyurdu

Resim
Karadağ'da iktidarda olan Halkın Demokrat Partisi (PDP), Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) Karadağ heyeti başkanı olarak yardımcısı Maja Vukičeviç'in Kosova'nın bu örgüte kabulüne ret oy kullanması için destek verdi.
Partinin 24 Mart'ta yayınlanan açıklamasında "APE'deki Karadağ heyetinin başkanı olan partinin başkan yardımcısı Maja Vukičević'in, sözde Kosova'nın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne kabulüne karşı oy kullanmasına tam destek verildi" denildi.
PDP, dağılmış durumdaki Rusya yanlısı ve Sırp yanlısı Demokratik Cephe'nin (FD) üyelerinden biri ve Başbakan Millojko Spajiç'in Avrupa Şimdi Hareketi liderliğindeki Karadağ'da parlamento çoğunluğunu oluşturuyor.
Eski FD liderlerinden Millan Knezhević'in liderliğindeki bu parti, Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasının geri çekilmesini, Karadağ'ın NATO'dan çıkmasını ve Rusya'ya yönelik yaptırımların kaldırılmasını savunuyor.
Geçtiğimiz yılın sonlarında iktidara geldiğinde PDP bu konuları gündeme getirmeyeceğini açıklamıştı.
Başbakan Spajić'in Avrupa Şimdi Hareketi ile yapılan koalisyon anlaşmasında taraflar, diğer hususların yanı sıra, Hükümetin Kosova'nın bağımsızlığını, Ukrayna'nın işgali nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımları, Kosova'nın bağımsızlığını sorgulayacak kararlar almayacağı ve NATO'ya karşı yükümlülükler konusunda anlaştılar.
Kosova'nın Avrupa Konseyi üyeliği, son haftalarda Kosova Hükümeti'nin, üyeliğin temel şartlarından biri olan Deçan Manastırı adına 24 hektarlık arazinin devredilmesi yönünde Kadastro Ajansı'na talepte bulunmasının ardından güncellendi.
Bu konu, Kosova'nın Avrupa Konseyi'nin Nisan ayında yapılacak Parlamenterler Asamblesi sırasındaki Avrupa Konseyi'ne üyelik talebi açısından belirleyici olabilir.
Kosova'ya Parlamenterler Meclisi'nden yeşil ışık yakılması halinde, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin son sözü vermesi gerekiyor; Kosova Hükümeti bunun Mayıs ayında gerçekleşmesini bekliyor.

Bu içerik 25.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 12 kez okundu.