Karadağ, Çin borcundan kurtulmak için Avrupa ve Amerikan bankalarıyla anlaşıyor

Ekonomi Bakanı Jakov Milatoviç Reuters'e verdiği demeçte, Karadağ’ın, Bar-Boljare otoyolunun yapımı için Çin’den aldığı yaklaşık bir milyar dolarlık borcunu yeniden finanse etmek için Avrupa ve Amerikan bankalarıyla birkaç hafta içerisinde anlaşmaya varacağını ve faiz oranının yüzde birin altına düşmesini umduğunu söyledi.

Karadağ, 41 kilometrelik otoyolu finanse etmek için 2014 yılında Çin'den 944 milyon dolar borç almıştı.

Resim
Milatoviç, Başbakan Zdravko Krivokapiç'in Çin kredisinin faiz oranı %2 olduğu için maliyetleri ve kredinin dolar cinsinden olması nedeniyle kur riskini azaltmak için çalıştığını söyledi.

Milatoviç, "Avrupa ve ABD'den bir dizi Batılı bankayla görüşüyoruz. Bunu kesinlikle Batı bankalarıyla yapacağız." diyerek "yüzde birden az" faiz istediklerini de sözlerine ekledi ve üç seçeneğin olduğunu belirtti: Yeniden finansman, kredi değiştirme veya bu iki seçeneğin bir kombinasyonu.

Milatoviç ayrıca turizm sektörünün de güçlü bir şekilde toparlandığını ve turizm faaliyetinin 2019 yılının yüzde 70’i ile 80'i arasında olduğunu ve 2022 yılının sonuna kadar tam bir toparlanmanın beklendiğini söyledi.

Hükümetin 2021 yılı için  %10,5 ekonomik büyüme ve %2 enflasyon tahmininde bulunduğunu belirten Milatoviç, Krivokapiç hükümetinin kötü yönetilen kamu şirketlerini miras aldığını, bu nedenle ekonominin toparlanması için bazı kamu şirketlerinin özelleştirileceğini ve böylelikle daha verimli bir hale getirileceğini de belirtti.

Bu içerik 07.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 92 kez okundu.