Karadağ, Çin borcu konusunda Batılı bankalarla anlaşmaya vardı: ABD ve Çin yetkilileri arasında tartışma yaşandı.

Resim
Karadağ hükümeti, geçtiğimiz Perşembe günü üç Batılı bankanın kendilerini Bar-Boljare Otoyolu’nun yapımı için Çin’den aldıkları kredinin yarattığı kur riskine karşı koruyacağı; faiz oranını %2’den %0,88’e düşüren bir “riskten korunma (hedge) antlaşması” imzaladığını “muhteşem bir başarı” şeklinde duyurdu. Maliye bakanının açıklamasına göre alacaklı hâlen Çin Exim Bankası olarak kalacak, ancak isimlerini kamuoyuna açıklamak istemediği iki Amerikan ve bir Fransız bankası da antlaşmanın tarafları arasında yer alacak.
Aralarında Değişim Hareketi lideri Nebojşa Melojeviç’in de bulunduğu bazı muhalif siyasetçiler, hükümetten antlaşmanın içeriği üzerine ayrıntılı bilgi edinmeyi talep etti, ancak bu talep henüz karşılık bulmadı.
Karadağ’daki ABD Büyükelçiliği antlaşmadan övgüyle söz ederek, bunun Karadağ’ın finansal istikrarını koruyacağını ifade ederken, Balkan Insight’ın haberine göre ABD’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Matthew Palmer ise Karadağ Maliye Bakanı Spajiç’e, Çin ile yapacakları ekonomik antlaşmalarda dikkatli olmaları gerektiğini iletti. Buna karşılık olarak Karadağ’daki Çin Büyükelçiliği bir açıklama yayınlayarak, Palmer’ın Çin-Karadağ ilişkileriyle değil ABD-Karadağ ilişkileriyle ilgilenmesi gerektiğini bildirdi.

Kaynakhttps://europeanwesternbalkans.com/2021/07/12/montenegro-reduces-interest-rate-to-chinese-bank-through-an-agreement-with-western-banks/ (Erişim tarihi: 14.07.2021)

Bu içerik 12.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 81 kez okundu.