Kamusal alanda yabancı dil kullanımının yasaklanmasına yönelik üçüncü girişim


Resim

Bulgaristan Meclisi’nin en küçük grubu olan Vızrajdane Partisi tarafından Bulgar Dili kanunu tasarısı sunuldu. Bu kanun tasarısına göre ülkede kamusal alanda Bulgarca dışında bir dilin kullanımı yasak olacak.
Kanun tasarısına göre Bulgarca, kamu kurumlarında çalışanlar için zorunlu olacak ve yabancı dil kullananlar 100 ile 500 leva arasında para cezası ile cezalandırılacak. Bunun yanı sıra ülke genelindeki tüm tabelaların Bulgarca olması da taslağın içinde yer alan düzenlemelerden biri olarak göre çarpıyor.
Bahse konu tasarı son 10 yıl içinde Bulgar diline ilişkin yasayı geçirmeye yönelik üçüncü girişim. Bu teklif ilk olarak 2011’de Lyuben Kornezov ve Ataka Partisi tarafından meclise sunulmuş; ancak konu zaten 100’den fazla başka yasada düzenlendiği için reddedilmişti. Aynı şekilde 2018 yılında da Birleşik Vatanseverler koalisyonu tarafından meclise sunulmuş olan yasa teklifi de reddedilmişti.
Böylece 44. Ulusal Meclis tarafından reddedilen kanun tasarısı Kostadin Kostadinov tarafından yeniden 47. Meclis’e sunulmuş oldu.
Bu yasanın esasında ülkede Türkçeyi yasaklamaya yönelik olduğu yönünde de değerlendirmeler söz konusudur.

 

Kaynak: https://www.24chasa.bg/novini/article/10826090 (Erişim tarihi, 08.02.2022)

Bu içerik 08.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 94 kez okundu.